Oscar Jöback

Knäböj är en tung övning eftersom det är kroppens största muskler som involveras här. Knäböj är också en svår övning för att det är 3 leder som är involverade i en övning. Alla 3 lederna ska samspela med varandra och sen om man skulle vara stel vrister, vader eller svag i ryggen så kan denna övning bli helt bortkastad att göra.

Som synes så går jag hela vägen ner och det för att öka smidigheten och för att musklerna ska få jobba i sin fulla längd, men det gäller att behålla son grundposition och skulle jag vara stel i vaderna/ vristerna eller för svar i bålen skulle jag runda korsryggen och det ska undvikas.

Börja utifrån dina förutsättningar och jobba dig sakta med att komma djupare ner allt eftersom.
Många som ska göra knäböj börjar med att åka bak med rumpan först och sen böjer man i knäna och redan där så har ryggen tagit över helt och hållet.
Det finns grundläggande tips och varför just övningen heter KNÄÄÄÄ böj och det är för att rörelsen börjar i knäna:) Skulle rumpan åka bak förs så hade övningen hetat HÖÖÖFT böj.
Jag vet att det är allt för många instruktörer som säger på tex styrke klasser att man ska bak med rumpan. Och det stämmer men det är knäna som först böjer och sen kommer rumpan bak något!

1. Börja med att hitta axelbrett mellan fötterna och utgå från den positionen. Det är alltid bra med en start och därifrån så testar man sig fram tills man hittar sin position som passar just dig och din kropp:) När du gjort det så plantera dina fötter stadigt i marken och känn att fötterna känns avslappnade
2. Låt nu knäna röra sig sakta framåt så de hamnar ovanför tårna. Rumpan kommer automatiskt att sakta åka rakt ner mot marken och när knäna är framme vid tårna så låter du rumpan fortsätta neråt och lite lätt bakåt. Känner du att överkroppen börja åka framåt eller att du tappar svanken helt så stannar du och går inte längre ner. Istället så kommer du ut något med fötterna och testar igen om du kan komma ner några cm till. Troligen kommer du att göra det, men tar det stopp igen så stanna där. Det får inte bli för brett mellan fötterna heller.
3. I rörelsen så ser du till att rumpan är lätt spänd genom att du spänner rumpan aktivt med att tänka spänna. På det sättet kommer du att aktivera och stabilisera runt höfterna samt att du kommer få bättre kontakt med lårmusklerna. Hjälp även till att pressa ut knäna t åt sidorna för att knäna ska hålla sig ovanför tårna. Detta betyder inte att du ska flytta på fötterna utan bara trycka ut knäna något.
4. När du kommer till det djup då du inte kommer ner mer så rör du dig sakta upp igen och behåller spänningen på rumpa och lår. Var med musklerna hela tiden och tala om för dem vad de ska göra genom hela rörelsen.
När du väl kommer upp så undvik att översträcka i knäna. Behåll mjuka knän i startpositionen och du ska se ut som vanligt när du står upp. Inte som om du skulle vara nödig:)

Have fun och åter igen!
Det värsta som skulle hända är att du måste göra om rörelsen många gånger för att det ska bli en vana!!