Oscar Jöback

Med denna övning så är det maximal fokus som gäller. Att du vågar känna efter och experimentera för att du ska få så stabil position som möjligt. Det kan vara så att du känner dig jätte stabil på ena benet, men börja tappa balansen eller små skaka i det andra benet när du utför övningen.
Det du ska försöka undvika är att kompensera och försöka hitta en ny position för att hålla balansen, utan försök att i det ostabila hitta en stabilitet.

1. Bestäm dig för vilket ben du vill börja med och sätt ner den foten i marken. Hitta en stadighet i foten och därefter lägg tyngden på den benet. Det ska vara mjukt knä och ingen översträckning i knät.
2. Lyft upp det andra benet i luften och få det benet att vara bakåt och utsträckt. Här är det viktigt att överkroppen kommer i linje med benet ( det ben som är i luften). Så öra, axel, höft, knäskål och fotled är i linje med varandra. Få känslan att det någon som drar huvudet framåt och någon drar i foten bakåt,
3. När du hintat Positionen så se till att höfterna är i linje med varandra. Lätt att höften på det ben som är i luften roterar uppåt, men höftbenet ska peka nedåt.
4. Känn att du fått ned axlar, bort från öronen och att det känns avslappnat och behagligt runt nacke och axlar. Håll ihop skulderbladen lite grann. Kan ha händerna på höften eller vara parallella med kroppen.

Utförandet är att:
Börja rörelsen i knäet på det ben du står på, det behöver inte vara stor rörelse i början utan känn efter bara hur du böjer knät och att du håller knät ovanför tårna hela tiden.
Om det så att knät åker inåt så beror det på att du inte spänner åt rumpan riktigt, så spänn lite grann och hjälp knät att pressas lite utåt.
Hellre att du utför så knät är ovanför tårna istället för att du vill komma ner djupt och då kanske tappa knät inåt igen.

Som jag skrev tidigare så kan det absolut vara olika på benen, men gör lika många repetitioner per ben och ha lika mycket fokus under alla moment.

Nu har du fått igång rörelsen och foten som är i luften ska du tänka känslan av att du sträcker dig efter något, långt bakom dig och du måste sträcka dig för att kunna nå det du vill ha tag i. Så låt tån svepa längst marken och då några cm från marken! Ska inte nudda golvet om det inte så att du tappar balansen för en stund.

Det främre benets knä kommer fram ovanför tårna och det bakre raka benet åker bakåt och strävar långt bak. Två krafter som vill åt olika håll och detta kommer att hjälpa dig att faktiskt kunna komma ner.

Lycka till och våga känn och gör om igen och våga testa, experimentera medan du gör rörelsen. Det kommer inte vara perfekt i början.