Oscar Jöback

Denna övning handlar det om att hålla kroppen i sin naturliga position samtidigt som man balanserar genom att endast ha en hand i marken och motsatt ben i marken.

Tänka på:
1. Få knät som man står på under höften så det är en rak linje från höften ner till knät. Tittar du under kroppen och kollar på benet så får inte höften sticka utåt. Så spänn åt rumpan för att få tillbaka så höften kommer lodrät ner mot knät. Placera det knät du vill stödja på först innan du lyfter upp det andra benet.
2. Armen som ska vara kvar i marken ska du tänka att handleden, armbågsleden och axelleden ska vara i en lodrät linje. Tryck ner den handen lite extra mot marken genom att pressa ner handloven.
3. Placera axlarna så de är parallella med varandra och parallella med marken. Detta genom att först sänka axlarna ner mot höfterna, bort från öronen och sen klämma ihop skulderbladen lite grann. Så du får en stabilitet i bröstryggen. Spänn in magen lite mot ryggraden, men inte så mycket så svanken försvinner helt. En naturlig position för kroppen.
4. Lyft upp benet som du förberett att lyfta och tänk känslan att någon drar ditt ben bakåt. Så det är inte höjd man vill ha, utan en utsträckning bakåt. Motsatt arm strävar du framåt med och tänk då på att axeln gärna vill följa med framåt. Så känslan ska vara att du ska sträcka dig efter något långt framför dig, men att axlarna fortfarande håller kvar samma position och pressas ner mot höfterna.
5. När du väl lyft benet så kan höften lätt tippas åt sidan och precis som axlarna så ska höftbenen vara parallella med varandra och parallella med marken. Spänn rumpan, sug in magen lite grann, ihop med skulderbladen något, sänk axlarna och håll huvudet i samma linje som resten av kroppen. INGEN blick framåt utan känslan ska vara detsamma som med armen och benet…..någon som drar i huvudet framåt så nacken är så rak som möjligt och i linje med ryggraden.

Armen och benet ska komma i samma höjd som höfterna och axlarna och sen bli så lång som möjligt.
Håll 1 minut per sida och sen kan du upprepa varje sida 3x. så 3 minuter per sida.

När du gör denna övning…gör den när du känner att du kan ge dig tid att vara närvarande och fokuserad.
Att du reflekterar vad som händer med kroppen, hur känslan i rörelsen förflyttar sig genom hela kroppen.
Kanske hur det spänner i ryggraden eller hur mycket som du spänner i rumpan.

Denna lite svårare övning kräver mer balans och ÄNNU mer fokus. Här finns det iaf ett alternativ, men se till att ha kontroll på den första.
På denna övning så har jag inte knät i marken, utan lägger i tårna istället. Du ska vara så pass långt bak med foten så att höften fortfarande är i linje med resten av kroppen.
Kommer du för nära och under kroppen med foten så åker rumpan upp mot himlen och du tappar effekten av att stabilisera utifrån en grundposition som kroppen ska ha. Axlar, höfter i linje och den arm och ben som är i luften ska vara i linje med axlarna och höfter.

Du bestämmer över din kropp och du styr den hela tiden vart du vill ha den.
Övningen är inte jobbig om man bara gör den. Den blir jobbig av att du investerar fokus och kontroll över övningen. Tappar du balansen så får det vara så första gångerna, man kanske inte klarar allt på en gång, men man blir inte bättre på något om man inte heller tar sig förbi eller utmanar.

Gå igenom i huvudet:

Spänner jag rumpan…check
Sänkta axlar….check
Håller ihop skulderblad…. Check
Är höften ovanför knät…..Check

Upprepa…upprepa och åter upprepa!!!!

Lycka till!!