Oscar Jöback

Vilka är dina värsta ovanor????

20120425-162351.jpg

Vi har alla våra vanor som är en del av oss eller kanske har blivit en av oss. Vanor kommer från något vi alltid gjort i hela vårt liv. Vanor som vi fått av våra föräldrar och som vi sen bär med oss.
Att sen bryta en vana är inte det enklaste. Den vanan eller ovanan som man vill förändra kan vara lätt eller otroligt svår att bryta.
Vad behöver man göra för att just en sådan dålig ovana som suget av godis, chips, bakelser ska kunna försvinna?

Suget kommer över en när man minst skulle vilja ha den och också när godsakerna finns mitt framför ögonen på en. Godsakerna liksom paralyserar en och man hör rösten från bakelsen som säger: Eat meeeee, Eat meeee!!!
Det är juh så synd om det skulle bara ligga där och bli dålig…..eller hur?!! Plötsligt har man tuggat i sig halva bakelsen.

20120425-163120.jpg

20120425-163131.jpg

VAD BEHÖVER JAG GÖRA FÖR ATT UNDVIKA OCH TA ÖVER BEFÄLET???

1. Fråga dig varför du vill sluta. Vad är syftet med att du ska sluta trycka i dig dessa godsaker.
2. Skriv ner i kalendern när du ska få moffa dessa godsaker. Är det endast lördagar och så håller man sig till det.
3. Precis som ni som har barn sätter rutiner när era barn ska äta. Sätt samma rutiner på dig själv. Frukost, lunch, middag och däremellan så är det fruktdags/ mellis och lördagar är det godis.
4. Gå aldrig till affären hungrig då det är sååååå lätt att plocka på sig den snabba enkla som går fort att laga till när man kommer hem och är jätte hungrig. Sååå lätt att snickers, lös godis, läsk slinker ner i kassen och som du äter på väg hem för att ta bort största hungern.
5. Bästa tipset: Straffa dig när du ser godis och din hand är på väg att greppa en snickers och mungiporna börja fukta sig. Denna metod är också för att skapa en otrevlig upplevelse när man ser godis. Här kommer det:
Du inskaffar dig en helt vanlig gummisnodd som du har runt din handled. Se till att den sitter fast runt handleden, men inte så hårt att blodet inte tar sig igenom:) Uppgiften är att varje gång som suget efter godis och du står vid lösgodiset eller du ska ta dig en bakelse på cafét så ska du dra i gummibandet och släppa så det snärtar till på handleden. Visst kommer det kännas, men det kommer också att signalera upp till hjärnan om att detta var obehagligt och farligt. För varje gång du gör detta i dessa olika händelser så kommer hjärnan att tala om för dig till slut att inte ta denna kaka. Detta är ett bra sätt att bryta av en ovana.
Testa och gör det under 1 månad och se om det blir någon skillnad……

Har inte jag hunnit äta och befinner mig i affären så kommer man oftast till frukt och grönsaks disken först och då tar jag färd frukt som jag kan äta på vägen hem. Funkar hur bra som helst och det är betydligt nyttigare.

Lycka till och det gäller bara att bestämma sig och när man har gjort det så kommer det att gå.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Erika

    Jag håller på med ett försök med att göra antingen armhävningar eller nån burpee när jag känner nån form av sug (är inte så överdrivet sugen på socker, tackålov) – jag a v s k y r armhävningar och burpees pga dålig teknik. Så jag antar att jag kommer förknippa socker med det – och till sist har jag kanske blivit BRA på nåt som är bra för mig.

    Bra blogg!!

  2. Oscar Jöback

    I min värld ska man straffas och det ska kännas när man pillar på godis och kakor:)
    Skämt bara:) det är verkligen det bästa att kunna ha det i sin väska när det behövs som mest.

  3. maggan

    Om man nu inte vill gå runt med ett rött märke runt handleden i flera månader så är mitt knep, ha alltid frukt och vatten i väskan ät innan man går in i affären.