Oscar Jöback

Den funktionella träningen!

Jag kan väl säga att jag älskar den funktionella träningen. Känns så skonsam och bra för kroppen och bygger upp kroppen för vardagliga sysslor.
Det är balans, styrka och smidighet som involveras i övningarna som man kör.  Sen kan svårighetsgraden variera och utvecklas alltmer man blir bekant med övningarna och vill ta det till en nivå högre.
Det är puls och styrka vilket gör att du får upp flåset rejält och samtidigt pumpar ut musklerna.

Träningen behöver inte ta mer än 30-45 minuter och då kan du inkludera en uppvärmning på 10 minuter.
Har du ett program att följa så blir det också lättare att följa ditt mål till att kanske bli starkare, tappa några extra kg och att orka springa runt hela dagarna på jobbet och hemmet.
Du ökar intensiteten och blir mer fokuserad på din träning om det finns ett klart program att följa. Sen bestämmer du dig för vilka dagar du ska köra detta och vilken tid. Sen rubbar du aldrig på den tiden……även om du känner dig lite trött…..DET SKA GÖRAS!!!

Funktionell träning innebär att du tränar i naturliga rörelser och bygger upp en funktionell styrka som du har nytta av i vardagen.
Om du går igenom din dag och vad du har utsatt kroppen för kroppsbelastningar från att bära matkassar, lyfta upp saker från marken, lyfta upp och lägga på hyllor, sitta på kontorsstolen och vrida till kroppen för att ställa tillbaka en pärm på bokhyllan bakom dig osv osv. Vissa saker gör du mindre av och då är det en orsak att låta kroppen vara förberedd inför belastningen.

Så syftet med funktionell träning är att öva upp balans, styrka och flexibilitet som sedan kan användas i ditt vardagsliv.

Du ska tänka på att undvika isolera lederna och musklerna i funktionell träning eftersom du då inte får med själva rörelsen. Det är själva rörelsen som är viktig i funktionell träning.

Vanliga stående knäböj är t.ex. bättre att göra än benspark om du ska träna för funktionell styrka och rörelse.
Att ligga på en pilatesboll eller en bänk och köra bänkpress är bättre än att sitta i en maskin och träna bröstmusklerna. Pilatesbollen tar det ännu mer till funktionell träning då stabilisatorerna får aktiveras ännu mer.

Idag kör många PT funktionell träning och du kan alltid fråga på ditt gym om hjälp för att komma igång med din funktionella träning.

Lycka till!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.