Jag ääääääääälskar choklad! Choklad, choklad, choklad och ännu mer choklad ska det va! Här har ni den. En rejäl jädra härlig chokladbomb. Saftig, tung….kärlek. Just det! Den är dessutom glutenfri! Bra va!
250g smör
200g mörk choklad
3 dl starkt kaffe
4.5 dl strösocker
3 dl glutenfri mix
1 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk salt
2 ägg
2 tsk vaniljextrakt
Glasyr:
1.5 dl vatten
1 dl brun farin strösocker
200g smör
350g mörk choklad
1. Smält ihop smör, choklad och kaffe.
2. Tillsätt sockret och rör tills det lösts.
3. Blanda glutenfri mix, bakpulver, kakao och salt och sikta ner i smeten. Blanda så det blir jämnt.
4. Knäck i äggen och tillsätt vaniljextrakt, rör om.
5. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform på 24 cm, smörj med smör och häll i smeten.
6. Grädda i 45 min i 180 grader. Låt svalna i formen.
7. Glasyr:
Smält ihop vatten, socker och smör i en kastrull. När det börjat bubbla, dra av från värmen. Tillsätt hackad choklad och låt stå i 1-3 timmar. Rör om var 30:e minut tills glasyren tjocknat fint. Häll över kakan och servera efter nån halvtimme när den satt sig lite till!
Va? Mäktig? Japp! 🙂
Vaniljextrakt finns i nästan alla mataffärer!
Häll glasyren sakta rätt ner i mitten på kakan så det fördelar sig jämnt.
Å vilken tur att jag hittade din blogg!
Delar din kärlek för choklad och jag delar gärna med mig i min blogg.
Choklad är livet 🙂
Vet inte vad som hände men min fråga försvann i mitt inlägg, ok försöker igen!
Om man inte vill använda glutenfri mix, kan man byta ut det mot något av nötmjölen?
Mvh Sophie
Hej Sophie!
Jag tror absolut att det skulle funka finfint att byta ut den glutenfria mixen mot typ mandelmjöl. Men jag skulle nog tillsätta en dl potatismjöl eller rismjöl också. 2 dl mandelmjöl och 1 dl potatis/rismjöl!
Då binder den ihop lite bättre och blir inte lika smulig som med endast mandelmjöl.
Hör gärna av dig om hur den blev! Lycka till!
Hej
Hej
Stort tack för svar. Ska prova att frysa. // Maria
Hej! Har du provat att frysa chokladkakan och sedan äta den… tror du det funkar?
Hälsn
Maria
Hej Maria!
Det går jättebra att frysa kakan! Min har stått i kylen över natten och den var ännu godare idag! Men frys du din, antingen utan glasyr eller med. Fryser du med glasyr får du väl jämna till den lite när du tagit bort plasten bara!
🙂
Dödsmumsig verkar den vara.
den gör vi någon dag når någon ska hälsa på.
Jaaaa! Den är riktigt rejäl!