Västerbottenpaj med snyggt lock! – Älska att baka
Caroline

Älska att baka

Västerbottenpaj med snyggt lock!

Paj, paj, paj, det är ju så genialiskt med paj. Perfekt att förbereda eftersom den ändå bara blir godare om den får stå en stund och gotta till sig. Jag gör ALLTID två pajer när jag ändå håller på så vi har lite i frysen också. Skönt att bara kasta fram fort som tusan när rumpnissarna hoppar omkring som galna apor i huset och river stället av hunger…hehe.. I filmen från Recept.nu visar jag hur man kan göra ett snyggt lock så din västerbottenpaj blir lite festligare! Ha en härlig söndag allihopa! Paj till middag???

VÄSTERBOTTENPAJ

150g smör
150g vetemjöl (1 2/3 dl)
3 msk kallt vatten

(Dubbla degen om du vill göra ett lock till pajen)

Fyllning:
200 g västerbottensost, grovriven
2 st ägg
2 dl mjölk eller vispgrädde
Salt och nymalen peppar

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.

3. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.

4. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

5. Fördela västerbottensost i pajskalet. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Caroline
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Gülay

  Carro min lakritskola som jag gjorde blev total flopp-:)) Gräddblandningen kokade över,min fina spis hel…. Socker,glykos blandningen jag skrapade ner vaniljstångkärnorna. Redan vid 142 grader var den hur bränd och mörk. Gillade inte smaken på lakritspulvern som jag hade köpt av märket kung markatta. Det är inte ditt fel,men det blir inga fler lakritskola äventyr här inte.

 2. Carina

  Hej!
  Jag bara älskar paj jag också!
  Och igår gjorde jag ett recept som jag gjort många gånger- tacopaj nämligen. Det jag gjorde som var nytt igår var att jag bytte ut köttfärsen mot kycklingfärs. Det blev en riktig lyckoträff! Kycklingfärs är en av mina nya favoriter bland råvaror just nu och passar till så mycket.

  Kram och tack för en superbra blogg! Även det min favorit!

 3. Linnéa

  Hej Caroline!
  För länge sen skrev du ett inlägg om några skor som såg ut som bakverk. Jag tyckte dom var så himla fina men jag kommer inte ihåg vad sidan hette!
  PS. Tack för jättebra och goda recept!

 4. Johanna

  Hej Caroline!
  Jag behöver hjälp! Jag älskar paj och gör det ganska ofta men på nått konstigt vis får jag aldrig till pajbottnen. Den blir alltid mjuk och degig, en så kallad “soggy bottom”. Har ingen aning om vad jag gör för fel. Jag förgräddar alltid botten och lägger i bönor i antingen folie eller bakplåtspapper för att hålla uppe den. Har du några tips på vad jag kan göra för att få till den där perfekta bottnen?
  Tack för en mycket bra blogg!

  1. Carro

   Hej där!

   När man förgräddar ett pajskal så ska det vara helt färdiggräddat innan ens fyllningen hälls i! Många snålar med gräddningen och då slutar det ned att fyllningen vätskar ner botten och det blir bara gegga. Några tips!
   När du förgräddar skalet med bönor eller ris så tar du bort dom efter halva förgräddningstiden, sen förgräddar du lite till utan bönor/ris när du ser att kanterna håller sig på plats. Brukar räcka med 10+10 min.

   Pensla botten med uppvispat ägg innan förgräddning så fungerar det som en fuktspärr mellan botten och fyllning!

   Var inte orolig för att botten fått för mycket färg (får ju inte vara bränt såklart..) för den “processen” stannar ju helt av när fyllningen kommer i och blockerar botten. Hellre för välgräddad botten än undergräddad!

   Lycka till nu och hör jättegärna av dig om hur det går med dina framtida pajer! Det är ju så gott!

   1. Johanna

    Hej igen!
    Har provat dina knep och pajbottnen blev så mycket bättre! Ingen soggy bottom 😀 Dock gjorde jag bottnen på ca 70% grahamsmjöl och 30% vetemjöl och den blev ganska så smulig. Kan det bero på att grahamsmjöl har mindre gluteninnehåll än vanligt vetemjöl?

Comments are closed.