Jamen det är bara ett måste! Jag måste bara koka ihop den här kolan varje år till jul. Den är seg, lagom mjuk, len och får ett sting av salt så där härligt…testa nu!
100g smör
2.5 dl grädde
1 vaniljstång
1/2 tsk salt
2 dl glukossirap
3 dl strösocker
Flingsalt
1. Koka ihop smör, grädde, urskrapad vaniljstång med frön och salt.
2. Koka samtidigt ihop glukossirap och strösocker i en stor, tjockbottnad kastrull till 170 grader. Använd termometer.
3. Tag av sockerkastrullen från värmen och häll sakta i gräddblandningen. (Ta bort vaniljstången.) Det kommer bubbla och fräsa som tusan så var försiktig! Ställ tillbaks kastrullen på plattan och koka upp på medelvärme till 124 grader. Rör om sakta då och då så det inte bränns i botten.
4. Häll kolasmeten i en 20*20 vm form klädd med bakplåtspapper. Strö över flingsalt och låt svalna och stelna i några timmar.
5. Skär i valfri size och slå in i bakplåtspapper. Muuuuuuums!!!
Koka bara ihop så vaniljen kommer fram.
Koka upp på medelvärme så den ser så där härligt fet och krämig ut.
Köpte fel och fick med mig brödsirap hem. Kan man använda den till knäck?
Gjorde dessa godingar. Tack Carro för en underbar recept. Nu ska jag göra Monikas underbara wienernougat -:)) Undrar om man kan ta glukossirap till knäck också?
Åh dessa ser fantastiskt goda ut! Måste testa! Vart hittar jag glukossirap? Finns det i vanlig mataffär?
Jajemen! På alla välsorterade matvarubutiker och på apotek. Brukar dock ta slut när det närmar sig jul, hehe…
Hej!
Kan man byta ut glukossirap mot vanlig sirap? Mina barn tål inte det..
Det går finfint att byta ut mot vanlig ljus sirap men konsistensen blir inte exakt densamma men fortfarande suuuupergod! Kanske inte lika len..
Egentligen är jag inte direkt en kola-oman, men konsistensen ser helt fantastisk ut, mjuka och oljiga. Jag tror faktiskt att jag ska ge mig på ett försök med dom där. 🙂
Vad kul David! Rocka loss nu! Jag skär som alltid i lite större bitar och slår in så man får en varsin liten godisbit! Återkom gärna när du har resultatet!
Hej
Blir det bättre kola med glukossirap? Förra året la du in samma kola,men där var det bara 2 msk glukossirap resten vanlig. Hittar man det i vanliga mataffärer?
Det är inte samma kola! Eller, jo, vaniljkola med flingsalt båda två men helt olika tillvägagångssätt och glukossirapen gör att sockret inte kristalliserar sig vilket ger en lenare kola 🙂 Muuuuums!
Glukossirap finns i alla matvaruaffärer och på apoteken 🙂
2 dl glukossirap? Uj måste köpa många tuber
Du kan ta 1 dl och byta ut den andra dl mot vanlig ljus sirap 🙂
Mums, den ska jag testa!!! Har du testat Desserter utan gränser? Deras salmiakkola som man svimmar av för den är så god. Tänk om du kunde komma på ett recept som gör en så god kola….då skulle jag blir glad iaf 🙂
Vet du vad!
Ikväll ska jag koka ihop en salmiakkola!!!
Hihiiii vad kul att det blev ett önskemål! Återkommer med resultatet 🙂
Kram!
Oj vad kul, ser fram emot den. I helgen blir det kola-tillverkning 🙂
Den här gjorde vi och den blev sååå himla god, vi gjorde den något lös så alla har sina plomber kvar även efter jul 🙂 Men saltet var liksom pricken över i:et!
Åh vad kul Viola! Ändrade temperaturen till 124 grader nu. Såg att min termometer mäter några grader för lågt!
Kraaaam!