Älska att baka

Den årliga kolan!

Jamen det är bara ett måste! Jag måste bara koka ihop den här kolan varje år till jul. Den är seg, lagom mjuk, len och får ett sting av salt så där härligt…testa nu!

Vaniljkola
100g smör
2.5 dl grädde
1 vaniljstång
1/2 tsk salt
2 dl glukossirap
3 dl strösocker

Flingsalt

1. Koka ihop smör, grädde, urskrapad vaniljstång med frön och salt.

2. Koka samtidigt ihop glukossirap och strösocker i en stor, tjockbottnad kastrull till 170 grader. Använd termometer.

3. Tag av sockerkastrullen från värmen och häll sakta i gräddblandningen. (Ta bort vaniljstången.) Det kommer bubbla och fräsa som tusan så var försiktig! Ställ tillbaks kastrullen på plattan och koka upp på medelvärme till 124 grader. Rör om sakta då och då så det inte bränns i botten.

4. Häll kolasmeten i en 20*20 vm form klädd med bakplåtspapper. Strö över flingsalt och låt svalna och stelna i några timmar.

5. Skär i valfri size och slå in i bakplåtspapper. Muuuuuuums!!!

IMG_2480.JPG
Koka bara ihop så vaniljen kommer fram.

IMG_2482.JPG
Akta händerna!

IMG_2486.JPG
Koka upp på medelvärme så den ser så där härligt fet och krämig ut.

IMG_2488.JPG
Brännhett och vackert!

IMG_2490.JPG
Saltet höjer kolasmaken!

Vaniljkola
Låt den stelna i lugn och ro.

Vaniljkola
Slå in i fint papper och ge bort!

IMG_2550.JPG
God jul!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Gülay

  Gjorde dessa godingar. Tack Carro för en underbar recept. Nu ska jag göra Monikas underbara wienernougat -:)) Undrar om man kan ta glukossirap till knäck också?

 2. David

  Egentligen är jag inte direkt en kola-oman, men konsistensen ser helt fantastisk ut, mjuka och oljiga. Jag tror faktiskt att jag ska ge mig på ett försök med dom där. 🙂

  1. Carro

   Vad kul David! Rocka loss nu! Jag skär som alltid i lite större bitar och slår in så man får en varsin liten godisbit! Återkom gärna när du har resultatet!

 3. Gülay

  Hej
  Blir det bättre kola med glukossirap? Förra året la du in samma kola,men där var det bara 2 msk glukossirap resten vanlig. Hittar man det i vanliga mataffärer?

  1. Caroline

   Det är inte samma kola! Eller, jo, vaniljkola med flingsalt båda två men helt olika tillvägagångssätt och glukossirapen gör att sockret inte kristalliserar sig vilket ger en lenare kola 🙂 Muuuuums!

 4. elle

  Mums, den ska jag testa!!! Har du testat Desserter utan gränser? Deras salmiakkola som man svimmar av för den är så god. Tänk om du kunde komma på ett recept som gör en så god kola….då skulle jag blir glad iaf 🙂

 5. Viola

  Den här gjorde vi och den blev sååå himla god, vi gjorde den något lös så alla har sina plomber kvar även efter jul 🙂 Men saltet var liksom pricken över i:et!

Comments are closed.