Gör ditt egna Bregott! – Älska att baka
Caroline

Älska att baka

Gör ditt egna Bregott!

Jag är suuuupernoga med att välja livsmedel med lupp. Jag kollar innehållsförteckningar och synar märkningar. Dels för att jag tycker att det är himla intressant men mest för att livsmedelsindustrin proppar i så sjukt jäääääävla mycket skit i produkterna. Det heter ju LIVSMEDEL. Medel för att leva. Inte överleva och va ett konserverat jävla lik som aldrig ruttnar i jorden. Inte ens likmaskarna vill ha kroppen för den smakar kemiskt..typ.

När det kommer till smör så köper jag alltid Bregott. För att jag har kollat på innehållsförteckningen och sett att det inte innehåller en massa skit! Bra bra.

Grädde. Rapsolja. Salt. A och D-vitamin. Vänta nu..D-vitamin??? Varför tillsätta det när rapsoljan innehåller det redan?

Jo, därför i framställandet av Bregott så blandas de båda fettsorterna ihop så intensivt så vitaminerna försvinner. Den processen tar kål på all näring. Precis som när man knådar en deg länge. Oxidation! Tekniken är ett måste för att de olika fettsorterna skall gå ihop. Fettsmeten blir kritvit men som tur är så har d-vitamin en gul färg naturligt så då blir smöret gult igen. Annars hade Bregott innehållit färgämnen också. Alltså Bregott är inte så dumt om man jämför med andra margarin och fetter men jag tänker att sånt som vår familj äter mycket av och dagligen, det vill jag maximera i kvalitet! Smör är en sån sak.

Här är ett recept på eget Bregott. Varning för att det är lite krångligt och tar lång tid men resultatet är ett smör som smakar gudomligt och innehåller många viktiga näringsämnen!

800g smör, rumsvarmt
2 dl kallpressad rapsolja
Ofaffinerat havssalt

Blanda alla ingredienser till en mjuk krämig konsistens. Lägg i burk.

Hej då!

20140623-225710-82630538.jpg

20140623-225746-82666197.jpg

20140623-225800-82680413.jpg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
Caroline
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lollo

    Hejsan!!!
    Så smidigt att göra eget smör.. Men hur länge håller det i kylskåpet??
    Tack för en underbar o inspirerande blogg
    Kram Lollo

Comments are closed.