Chokladbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
1 dl flagad mandel
Vaniljbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl mjölk
2.5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Chokladfyllning:
5 dl grädde
1 dl kakao
1 dl strösocker
Marängsmörkräm med jordgubbssmak:
150g jordgubbar
3 äggvitor
3 dl strösocker
300g rumsvarmt smör
Skal från en citron
Dekorering:
1/2 L jordgubbar
Florsocker
1. Chokladbotten:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll ner mjölken och rör om. Blanda alla torra ingredienser och sila ner i smeten. Blanda om med stora luftiga tag. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och häll i smeten. Strö över flagad mandel. Grädda i 200 grader i 10 min. Skär loss runt kanterna och skälp upp kakan på ett bakplåtspapper på bänken. Svalna mellan papperna.
2. Vaniljbotten:
Gör på samma sätt som ovan.
3. Chokladfyllning:
Blanda grädde, socker och kakao slarvigt i en bunke. Ställ i kylen i 15 min. Vispa upp till fluff.
4. Marängsmörkrämen:
Mixa jordgubbarna fint och passera genom en sil så du får en helt slät puré. Låt purén stå framme i rumstemperatur.
Vispa äggvitor och socker för hand i en rostfri skål över ett vattenbad.
Dra av från plattan när sockret har smält helt.
Vispa nu med elvisp eller assistent tills det är vitt och fluffigt, ca 10 min på hög effekt.
När den har svalnat nästan helt, vispa sakta och tillsätt smöret i omgångar.
Fortsätt vispa sakta tills krämen svalnat helt.
Häll i jordgubbspuren och citronskalen i omgångar och vispa försiktigt ihop tills du får en jämn och fluffig frosting.
5. Montering:
Skär båda bottnarna i små rutor, ca 50 st. Spritsa chokladfyllning på chokladbottnen, lägg på vaniljbotten, spritsa marängsmörkräm på och dekorera med fint skurna jordgubbar. Pudra över florsocker!<
Ser ju faktiskt väldigt mumsigt ut! Skrev du inte för ett tag sen om en midsommartårta som du hade gjort för nån tidning? Kan vi inte snart få kika på receptet så vi hinner träna innan midsommar?
Hej Karin!
Vet du vad! Imorgon läggs den ut här på bloggen!
Håll utkik så hinner du öva så bra i tid så 🙂
WOW!!! Vilken bakelse:)
Tack Åke! Rocka loss i köket nu!
Åh den ser helt fantastiskt ut ! Måste testa , den chokladkrämen ser dödande god ut ! Hoppas du har en härlig helg ! Stor kram
Den var himla god! Och lätt att göra 🙂 Kraaaaaaam härlighet!!!
Hej Klara!
Vad härlig du är! Självklart får du kopiera receptet! Länka gärna till min blogg 😉
Hej! Jag undrar pm jag fick kopiera ditt recept och lägga upp det på min blogg skulle bli sjukt glad issåfall!?