Älska att baka

Surdeg på vete och råg

200g ekologiska russin
4 dl ljummet vatten
Ekologiskt vetemjöl
Ekologiskt fint rågmjöl
Vatten

1. Blanda ihop russin och vatten i en bunke och låt ligga i rumstemperatur i 4 dagar. Rör om nån gång då och då.

2. Dag 1, morgon: Sila russinen och häll 2 dl av russinvattnet i en burk. Blanda i 1 dl vetemjöl och 1 dl fint rågmjöl. Rör om ordentligt, på med lock eller plast. Låt stå i rumptemperatur.

3. Dag 1, kväll: Häll i 1 dl ljummet vatten och 1/2 dl vetemjöl och 1/2 dl fint rågmjöl, rör om, på med lock i rumptemperatur.

4. Dag 2, morgon: Upprepa som sist.

5. Dag 3, morgon:Upprepa som sist och ställ sen in i kylen med lock. Den bör ha börjar bubbla och leva som en Alien nu

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Eva

    Oh, kom på en fråga till! Vet du om man kan byta ut russinvattnet mot någon annan söt vätska? (Min man brygger egen öl, så jag undrar om man kunde utgå ifrån vörten – alltså den söta vätska man får när korn legat i varmt vatten, som man sedan gör öl av…)

    Svar:
    Hmm, jag vet bara att man kan byta ut russinen mot andra torkade frukter men testa med vört
  2. Eva (evigajag.blogg.se)

    När man matar degen sedan, kan man ha som utgångspunkt att göra som i punkt 3 (1 dl ljummet vatten, 1/2 dl rågmjöl och 1/2 dl vetemjöl) och sedan justera mjölet så konsistensen blir trög? Eller ska man bara tänka lika delar vatten, råg och vete och sedan justera beroende på hur stor degen är? (Om man tex bakat med den och inte har så mycket kvar)

    Svar:
    Mata den precis så som du sa! 1 dl ljummet vatten och 1/2 dl fint rågmjöl och 1/2 dl vetemjöl. Ha koll på konsistensen och justera därefter. Innan du ska baka med den, ställ den på köksbänken dan innan och mata den så den bubblar upp. Goooood luck!!!
    Caroline Ahlqvist
Comments are closed.