200g ekologiska russin
4 dl ljummet vatten
Ekologiskt vetemjöl
Ekologiskt fint rågmjöl
Vatten
1. Blanda ihop russin och vatten i en bunke och låt ligga i rumstemperatur i 4 dagar. Rör om nån gång då och då.
2. Dag 1, morgon: Sila russinen och häll 2 dl av russinvattnet i en burk. Blanda i 1 dl vetemjöl och 1 dl fint rågmjöl. Rör om ordentligt, på med lock eller plast. Låt stå i rumptemperatur.
3. Dag 1, kväll: Häll i 1 dl ljummet vatten och 1/2 dl vetemjöl och 1/2 dl fint rågmjöl, rör om, på med lock i rumptemperatur.
4. Dag 2, morgon: Upprepa som sist.
5. Dag 3, morgon:Upprepa som sist och ställ sen in i kylen med lock. Den bör ha börjar bubbla och leva som en Alien nu
Åtta dagar innan surdegen är klar….eller?
Novisen vid spisen
Oh, kom på en fråga till! Vet du om man kan byta ut russinvattnet mot någon annan söt vätska? (Min man brygger egen öl, så jag undrar om man kunde utgå ifrån vörten – alltså den söta vätska man får när korn legat i varmt vatten, som man sedan gör öl av…)
När man matar degen sedan, kan man ha som utgångspunkt att göra som i punkt 3 (1 dl ljummet vatten, 1/2 dl rågmjöl och 1/2 dl vetemjöl) och sedan justera mjölet så konsistensen blir trög? Eller ska man bara tänka lika delar vatten, råg och vete och sedan justera beroende på hur stor degen är? (Om man tex bakat med den och inte har så mycket kvar)