Nougatgifflar, Citron & Kokosknyten och Vaniljbullar á la butterkaka. – Älska att baka
Caroline

Älska att baka

Nougatgifflar, Citron & Kokosknyten och Vaniljbullar á la butterkaka.

Antal: 12 av varje sort

Deg:

75 g jäst

225 g smör

7,5 dl mjölk

3 dl strösocker

2 msk kardemummakärnor

2 tsk salt

1,3 kg vetemjöl special
Nougat:

40 g hasselnötter

1 dl florsocker

100 g ljus choklad
Kokos- och citronfyllning:

75 g smör

1 tsk vaniljpulver

2 msk florsocker

1 st citron,

zest och saft 1 dl kokos
Fyllning till vaniljbullen:

100 g smör

2 msk kanel

1 msk kardemummakärnor

2 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm:

2 dl mjölk

0,25 dl grädde

0,5 st vaniljstång

0,75 dl socker

3 st äggulor

2 msk vetemjöl

20 g smör
1. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till rumstemperatur. Mortla kardemummakärnorna fint och värm med mjölken.
2. Lös jästen med mjölken och tillsätt resten av ingredienserna, jobba i maskin ca 10 minuter på medelhastighet. Degen skall bilda glutentrådar som ger spänst åt degen. Tag ett nyp av degen och dra mellan fingrarna och känn om den går att spänna ut några cm.Jäs under plastfilm i ca 45 min. Gör fyllningarna under tiden.
3. Nougat:Rosta nötterna i ugnen tills dom är gyllenbruna och det doftar gott i hela köket. Gnugga dem i en handduk så skalen lossnar. Mixa fint med florsockret. Smält chokladen i vattenbad och blanda allt.
4. Citron- och kokosfyllning:Blanda allt!
5. Vaniljbullefyllningen:Blanda allt.
6. Vaniljkräm:Häll mjölk, grädde och delad vaniljstång i en kastrull, koka upp och låt sen stå och svalna en stund. Vispa äggulorna och tillsätt socker och mjöl, vispa vitt. Värm på vaniljmjölken igen och sila ner i äggblandningen, vispa.Häll alltihop i en kastrull igen och sjud till önskad konsistens, rör hela tiden. Dra av från värmen och klicka i smöret som smälts ner och rörs om, kyl.
7. Gifflar:Kavla ut 2 rundlar och dela varje rundel i ca 8 tårtbitar. Lägg en klick nougat i mitten av den bredaste delen och rulla ihop med start på den bredaste delen. Pensla lite ägg på änden av snibben och fäst under giffeln. Jäs 45 min.
8. Knyte:Kavla ut degen till en stor rektangel. Bred ut citron/kokosfyllningen på hela degen. Vik på mitten och skär remsor som sen skärs som byxor. Tvinna byxbenen åt varsitt håll och sno ihop till ett knyte. Stoppa in ändarna under bullen. Jäs 45 min.
9. Bulle:Kavla en stor rektangel av degen och bred på fyllningen, rulla ihop till en lång korv och dela in i bitar som sen placeras i bullformar med hög kant. Jäs 45 min. Innan gräddning, spritsa i en klick vaniljkräm i mitten av bullen.
10.Värm ugnen till 230 grader.
11. Pensla bullarna med vispat ägg och dekorera med topping.Nougatgifflarna: mandelspån.Citron/kokosknytet: pärlsocker.Vaniljbullen: mortlade kardemummakärnor och pärlsocker.Grädda ca 10 min och låt svalna på galler.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Caroline
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.