Blixtsmördeg:
250g vetemjöl
250g smör, kallt i bitar
100g vatten
20g äggula
5g salt
5g citronjuice/saft
Äpplen
Råsocker
Citronjuice
Smör
1. Blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop.
2. Tillsätt vatten, gulor och citronjuice Arbeta degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra, plasta och låt vila i kyl ca 10-20 minuter.
3. Kavla ut degen och vik den i 2 st 3-slag Plasta och låt vila 10-20 minuter.
4. Skala och kärna ur äpplena, dela i 4 delar (eller hur man vill)
5. Smält socker, citronjuice och smör till ljus karamell. Lägg i äpplena och låt dem karamelliseras runt om ca 8-12 min.
6. Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock, skär ett par cm större än stekpannan. Lägg degen över äpplena och vik ner kanten.
7. Grädda i 180 grader 20-30 min.
8. Vänd upp och ner och servera!
(Recept av Johan Sörberg)