Chokladbombastic! – Älska att baka

Älska att baka

Chokladbombastic!

Det här var min parad tårta i Hela Sverige Bakar. Jag använder mig av ett enkelt sätt att göra bottnarna på som kallas för ”Tre lika” Testa! Det blir alltid bra!
Ugn: 175 grader

Tid: 3 timmar

Antal: ca 12 bitar
Botten:

6 ägg

Ca 3 dl strösocker

Ca 1 dl vetemjöl

Ca 1 dl potatismjöl

Ca 1 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 tsk salt
Fyllning:

En burk konserverade päron

150 g vit choklad

2 äggulor

2 dl grädde
Dekoration:

7 dl grädde

1.5 dl kakao

1.5 dl socker

15 jordgubbar
1. Tag fram 3 stora glas och ställ bredvid varandra på bänken. Knäck alla ägg i ena glaset. Häll strösocker i det andra glaset så att det kommer upp till samma nivå som äggen. Häll vetemjöl i 1/3 av det tredje glaset, fyll på med 1/3 potatismjöl och till sist 1/3 kakao så att det glaset också blir fyllt till samma nivå som de två andra glasen. Tre lika! Häll på bakpulver, salt och vaniljsocker på toppen av det tredje glaset.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt så allt blandas.

4. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Lägg först en rund del i botten. Gör sen en krage till kanten som går högre upp än själva formen för den här botten blir hög.  Smörj formen först, klä med papper, smörj igen och pudra över mjöl.

5. Häll i smeten och grädda i ca 1 timme i nedre delen av ugnen. Kolla med en provsticka i mitten av kakan men inte innan 30 min av gräddningen för då kan kakan pysa ihop. Provstickan ska vara helt torr.Svalna helt.

6. Vit chokladkräm: Vispa grädden till toppar och rör i äggulorna. Smält chokladen över vattenbad och bänd ner i grädden. Kyl minst en timme och vispa upp till ett fluff.

7. Chokladkrämen till fyllning och dekoration.Blanda ihop 5 dl av grädden, strösocker och kakao och ställ in i kylen i 20 min så sockret löser sig. Vispa i 30 sekunder för hand tills det blir spår av vispen i krämen.

8. Fyll tårtan. Dela tårtan i 4 bottnar. Pensla alla bottnar med lagen från päronen. Lägg den nedersta bottnen på ett fat och bred på 1 cm tjock chokladkräm. Lägg på nästa botten och bred på vit chokladkräm. Fortsätt med den tredje bottnen och skiva de inlagda päronen och täck hela lagret.Lägg på sista lagret botten och spackla hela tårtan med chokladkräm. Avsluta med att spritsa stora bollar av krämen runt om kanten på toppen. Vispa grädde och spritsa mellan chokladbollarna. Dela alla jordgubbarna och lägg i en stor hög i mitten.
Tips!Jag fryser alltid in min tårtbotten några dagar innan tårtan ska fyllas. Sen tar jag fram den nån halvtimme innan fyllningen ska på för då går det mycket lättare att skära till alla lager bottnar. Och så blir tårtan blir dessutom mycket saftigare!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Bo Gustafsson

    Man skulle kunna prova att strö lite pärlsocker under bären som kröner tårtan.

    Fantastiskt vacker tårta, detta.

Comments are closed.