(Recept: Johan Sörberg)
Pata choux:
200 g mjölk
200 g vatten
160 g smör
8 g salt
250 g vetemjöl
400 g ägg
Kaffe- och vaniljkräm:
500 g mjölk
50 + 5 g socker
1 vaniljstång
120 g äggula
40 g maizena
50 g smör
snabbkaffepulver, efter smak
Glasyr:
200 g florsocker
30-40 g vatten
snabbkaffepulver, efter smak
1. Koka upp mjölk, vatten,
salt och smör.
2. Rör ner mjölet och ”rosta”
i 3-4 minuter.
3. Häll över smeten i en bunke och blanda i äggula, lite i taget. Låt svalna.
4. Spritsa ut längder med spritstyll ca 10-12 cm. Grädda i 190 grader.
5. Vanilj & kaffekräm:
Koka upp mjölk och första mängden socker med vaniljstång försiktigt så det inte bränner fast.
Vispa äggulor resten av sockret
och maizena luftigt.
Vispa i äggsmeten i den varma mjölken, koka upp under omrörning och låt
koka ett par minuter.
Lös upp kaffet i varmt vatten
och smaksätt krämen.
Blanda i smöret, sila genom silduk.
6. Gör små hål i pata choux-bakelsen (den sida som var uppåt i ugnen).
Fyll eclairen med kaffe-och vaniljkräm.
Glacera med kaffeglasyr (den sida som var ner på plåten).
Eclair med vanilj-och kaffekräm
Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.