Älska att baka

Sankt Honore’

Den här rackaren är verkligen en utmaning. Många tekniskt avancerade moment men sååå rolig att göra!(Recept: Johan Sörberg)
Blixt/Americans smördeg:250 g vetemjöl 250 g kallt, tärnat smör 100 g vatten 20 g äggula 5 g salt 5 g citronsaft 
Pate Choux:200 g mjölk 200 g vatten 160 g smör 8 g salt 250 g vetemjöl 400 g ägg 
Chiboust kräm:4 st gelatinblad 1 st vaniljstång 170 g mjölk 100 g äggula 60 g strösocker 700 g vispgrädde 30 g cointreu 
Karamell:100 g vatten 250 g strösocker 60 g glukos 
1. Blixt/Americans smördeg:Blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop. Tillsätt vatten, gulor och citronjuice. Arbeta ihop degen och låt vila i kyl ca 10-20 minuter.Kavla ut degen och vik den i 2 st 3-slag. Plasta och låt vila 10-20 minuter.
2. Pate Choux:Koka upp allt utom vetemjöl och ägg, rör ner mjölet och ”rosta” i 3-4 minuter. Häll över smeten i en bunke och blanda i ägg, lite i taget. Låt svalna.
3. Chiboust kräm:Lägg gelatinbladen i blöt, dela vaniljstången. Koka upp mjölken med vaniljstången, tag bort från värmen och låt stå i 5 minuter.Vispa gulor och socker, lägg i gelatinbladen, tag bort den urskrapade vaniljstången. Kyl krämen till ca 20 grader. Vänd ner spriten, vispa grädden och vänd ner i krämen. Lägg i en spritspåse.
4. Karamell:Koka ingredienserna till ljus karamell (180 grader) utan omrörning.
5. Kavla ut smördegen ca 3 mm tjock och skär den rund.
6. Spritsa pate choux i en spiral ovan på den runda smördegen. Grädda ca 25-30 min 200 grader.
7. Spritsa små bollar av pate chox och grädda. Fyll när dom svalnat med chiboustgrädden och garnera med karamell.
8. Spritsa mönster av chiboustgrädden ovanpå hela tårtan och dekorera med pata choux bollarna runtom!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Veronica

    Tack för receptet! Jag har provat den nu å min " jury" iform av arbetskamrater gillade den massor. Hade lite problem med krämen som inte satte sig först men det gick bra till slut. Jättegott! Heja dej och Fredrik!!! På torsdag sitter jag bänkad å hejar på er igen!

    //v

Comments are closed.