Ca 20 semlor eller 2 kransar
25g blå jäst
5 dl mjölk
1 msk kardemummakärnor
1 ägg
2 dl strösocker
150g rumsvarmt smör
Ca 15 dl vetemjöl Special (900g)
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk salt
Pensling:
1 ägg
Mandelmassa:
200g sötmandel
2 dl strösocker
1 dl grädde
Garnering:
5 dl vispgrädde
Florsocker
1. Lös jästen i mjölken och den finmortlade kardemumman. Tillsätt övriga ingredienser (hjorthornssaltet utrört i lite av mjölet)förutom saltet. Jobba degen i maskin 7 min eller för hand några minuter till, tillsätt saltet och jobba lite till. Bra träning om man knådar för hand! =) Jäs övertäckt 90 min.
2. Dela degen i önskat antal bitar och forma till bollar. Placera på plåt med bakplåtspapper och jäs övertäckt igen 90 min.
3. Vispa ägget med lite vatten och en nypa salt och pensla bullarna. Grädda i 230 grader (200grader varmluft) i ca 10-15 min beroende på storlek. Låt svalna på galler.
4. Mandelmassan: Mixa sötmandeln fint och rör ihop med socker och grädde till en härlig smet.
5. Montera: Skär ett litet trekantigt lock på varje semmeldel i kransen och gröp ur lite av innehållet. Fyll med mandelmassan och spritsa fluffigt vispad grädde på. Lägg över locken och pudra över florsocker! Klaaaaart!
Du är så duktig! Snälla kan inte du klicka in på min blogg och se på mina chokladfondanter jag bakat! Har aldrig bakat dom innan och har du tips på hur de kan bli ännu bättre så snälla ge mig tips! Kram