Jaja, I know, det regnar, blåser, är isgata och halkigt men hoppet om en gnistrande vit vinterdag med pulkor och rosenkindade barn lämnar inte min kropp iallafall! Tänkte ge er en favorit i repris på ett bra recept på skinkpiroger som är så himla bra att ladda frysen med! Jag gör alltid dubbel sats och så har man till några luncher, mellisar eller picknickar!
Deg:
30 g jäst (blå)
1/2 dl olja
4 dl havremjölk
1/2 msk honung
10 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning:
400 g skinka
3 dl riven ost
1 gul lök
2 ägg
2 dl creme fraiche
2 msk sötstark senap
2 msk tomatpuré
Salt och peppar
Ägg att pensla med
Vallmofrön som topping
1. Lös jästen i havremjölken och oljan och tillsätt övriga ingredienser utom saltet.
Jobba i maskin 10 min eller för hand 12 min. Tillsätt saltet och jobba några minuter till. Jäs övertäckt med plastfolie i 90 min.
2. Fyllningen: Skär skinkan och löken i små bitar och blanda ihop med övriga ingredienser.
3. Dela degen i 30 bitar. Kavla ut dom till platta cirklar, ca 1 dm diameter. Lägg en msk fyllning på och vik över ena halvan deg. Tryck till kanten hårt och vik upp den en bit. Lägg alla piroger på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda. I 200 grader i ca 15-20 min.
HAJ!
Har du provat med något annat mjöl?
vallmofrön eller sesamfrön?
Ta vad du vill! 😉