Lakritspulver hittar du i lite här och där i vissa matvarubutiker eller på nätet. Sök på lakritspulver eller lakritsgranulat!
100g smör
2.5 dl grädde
1.5 msk lakritspulver
1/2 tsk salt
2 dl glukossirap
3 dl strösocker
Lakritspulver
1. Koka ihop smör, grädde, lakritspulver och salt.
2. Koka samtidigt ihop glukossirap och strösocker i en stor, tjockbottnad kastrull till 160 grader. Använd termometer.
3. Tag av sockerkastrullen från värmen och häll sakta i gräddblandningen. (Ta bort vaniljstången.) Det kommer bubbla och fräsa som tusan så var försiktig! Ställ tillbaks kastrullen på plattan och koka upp på medelvärme till 124 grader. Rör om sakta då och då så det inte bränns i botten.
4. Häll kolasmeten i en 20*20 cm form klädd med bakplåtspapper. Strö över lakritspulver och låt svalna och stelna i några timmar.
5. Skär i valfri size och slå in i bakplåtspapper. Sjukt gott!