25g blå jäst
4 dl mjölk
1 msk kardemummakärnor
1.5 dl strösocker
100g rumsvarmt smör
2 ägg
Ca 13 dl vetemjöl (800g)
1 tsk salt
1 l solrosolja
3 dl strösocker
1 msk kanel
1. Mortla kardemumman fint och rör ihop med jäst och mjölk så jästen löser sig.
2. Tillsätt resten av ingredienserna utom saltet. Jobba i maskin ca 8 min. Tillsätt saltet och jobba degen i 2 min till. Jäs övertäckt med plastfilm i 90 min.3. Kavla ut degen till 1.5 cm tjocklek. Stansa ut ringar med hål i och placera på plåt med bakplåtspapper. (Jag använde ett litet dricksglas och en tyll att stansa med) Jäs övertäckt i 90 min.4. Värm upp oljan i en djup kastrull till 170 grader. Ha ett kastrullock nära till hands ifall oljan skulle bli överhettad och börja brinna. Men ha koll på temperaturen med hjälp av en termometer så är det ingen fara. Håll fläkten avstängd. Fritera ett gäng donuts ca 1 min per sida så dom blir gyllenbruna. Lägg tillbaka dom på plåten för att svalna lite.
5. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och ös över varje donut så dom blir täckta.
Ät och njuuuuuut!!!
Detta måste jag göra! Men måste det vara solrosolja eller går det med rapsolja oxå?
Det måste jag göra någon dag. Försökte mig på chokladmaräng idag, men jag var lite för ivrig vispade för lite. Allt ligger i en pöl i ugnen. Men sinnessjukt goda… Även biskvierna blev goda, speciellt dom med pepparkaka :-).
Ser fram emot fler recept och längtar efter dig bok, den är på väg…