Idag när jag kom till jobbet så välkomnade Bosse mig i entrén med ett stort leende på läpparna. ”Jag har bakat bullar idag, vill du ha en?” Mäh, vilken härlig start på den här onsdagen! En stor, nybakad kanelbulle, långjäst över natten. Den smakade fantastiskt!
Jag ska försöka övertala honom att få publicera receptet.
När jag sen kom in i massagerummet så låg det ett kuvert på bordet! Hasse hade fått ett ryck och köpt frimärken med bakverk till mig! ”Jag tyckte att dom passade dig så bra!” Härliga människor!
I eftermiddag kommer ett recept på en supergod mjuk pepparkaka!
Här får ni en liten sneakpeek…
Man kan ha synpunkter på margarin, jag tycker att det blir godare och bättre med margarin än med smör i degen. Men vad mycket grejer de använder vid tillverkningen av margarin vill man helst inte tänka på, ändå tänker man just på det. Om någon har någon idé hur man kan ersätta margarinet med något annat men som ger lika bra resultat så tas denna tacksamt emot. Är det kanske någon som provat med matolja i degen, exempelvis?, istället för smör eller margarin. Hur blir det då?
Jodå här kommer receptet. Jag har jobbat med det under hösten och det har tagit 416 kanelbullar att prova ut receptet.
Publicera gärna om du vill.
Bullar, Kanel, ungefär 2 kilo, långjästa. Utan ägg, utan tillsatt mjölk.
Tag ca 0,5dl 35C vatten i litermått
1 tesked torrjäst för söta degar
Ströas på ytan utan att röra om
låt stå i 20 minuter så att jästen får en chans att vakna till medan vattnet sakta svalnar.
slå på rumstempererat vatten så att du får
600 ml jästvatten som blandas med
600 g vanligt vetemjöl i en bunke som sedan
Täcks med folie, slå en plastpåse runt det hela som värmeisolering och
Ställ genast in i kylen i 1 dygn för att mjölet ska svälla (6-35 timmar, inte så kritiskt egentligen)
I smeten läggs därefter
2dl socker (varav en del kan vara vaniljsocker om du så vill) och
1 tesked (havs)salt rörs in i smeten tills sockret löst sig och först därefter tar vi
400g vetemjöl och
2 matskedar fint rågmjöl samt
1 matsked kardemummakärnor, grovmalda eller stötta, som du vill, jag kör med kaffekvarn
andra föredrar att stöta i mortel, mal ned 2 stycken nejlikor också så blir det mer aromatiskt
Blandas in i smeten så att det blir riktig deg och först därefter blandas stavar av
200g kallt eller rumstempererat margarin (eller smör) i degen. Smör ger smetigare bröd med mer mejerismak.
Den som är allergisk mot mjölk får väl använda mjölkfritt margarin, jag kör med vanligt.
Knådas länge och väl tills degen blir spänstig och slät, detta är det viktigaste steget i receptet.
Kavla ut och lägg på fyllningen på det sätt du föredrar, jag blandar gärna en ”remons”, fyllning bestående av
150g rumsvarmt smör, alternativt margarin.
100g socker (varav en del kan vara vaniljsocker om du så vill eller muskovadosocker)
40g malen kanel (eller 20g om man vill ha en mer barnvänlig och mindre sträv variant).
Allt kanske inte går åt men spara överskottet i frysen till nästa gång.
Degen är ganska mjuk och jag har därför funnit det lättare att göra knyten än att rulla.
Lägg upp direkt på plåtar med bakplåtspapper och
ställ in plåtarna i kall ugn tillsammans med en långpanna med vatten för att få en fuktig atmosfär
Låt jäsa över natten, tack vare den sparsamma jästmängden jäser det långsamt men
på morgonen ska de ha jäst sig betydligt större
ta ut bullplåtarna samt långpannan med vatten och
Starta ugnen, (ugnar är olika, min får gå i 30-40 minuter innan den stabiliserat temperaturen).
pensla/spraya bullarna med vatten
strössla pärlsocker på dem efter behag.
Grädda i 220 grader.(Prova ut temperaturen så att de får snygg färg på ovansidan. Är det blekt på ovansidan får
man höja lite. Sänka om de blivit för brända uppepå.)
När undersidan fått färg så är de klara.
ta ut bullarna då och bums ska de
penslas med stark sockerlösning (det fräser) så att de får glättig yta.
(Ännu bättre är karamelliserad sockerlösning, den ger en betydligt godare och mer krispig yta.
Karamelliserat socker köper man som mörkt kandisocker men enklast och bäst är att hetta upp
vanligt socker med lite vatten i en kastrull och när önskad färg uppnåtts
slå i lite vatten för att stoppa omvandlingen och lösa upp karamellsockret.)
Ställ bullarna på ett galler för avsvalning.
Lycka till!
Härligt Bosse!
Tack!
Ha enhällig dag nu och bjud fler på dina fantastiska bullar!