Älska att baka

Ett riktigt härligt bröd

Det här är ett grundrecept som funkar kanonbra med surdeg! Byt ut till vilka mjöler du vill. Durum, råg, vete, korn… Om du bakar med ett grovt mjöl så se till att minst hälften av mjölmängden består av nåt lättare mjöl, typ vetemjöl.

20140622-195921-71961938.jpg

6.5 dl ljummet vatten
2 dl surdeg
35g oraffinerat havssalt
1 kg mjöl (jag tog hälften durumvete och hälften vetemjöl)

1. Vispa ihop vatten, surdeg, salt och hälften av mjölet. Vispa kraftigt nån minut så jässvamparna fördelas ordentligt och smeten syresätts.

2. Häll i resten av mjölet och blanda ihop med händerna så allt fördelas hyffsat jämnt. Täck bunken med plastfilm och ställ att vila i rumstemperatur i en timme.

3. Stjälp ut degen på omjölad bänk och jobba degen nån minut med Kattmetoden. (kolla in förklaring nederst på inlägget) Jämna till degen när den känns bra. (Jämn, elastisk och rund) Pudra över mjöl och lägg degen i en plastbunke med en handduk i botten. Sätt på ett lock eller plastfilm och ställ i kulen över natten.

4. Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och värm till 250 grader. Lägg ner degen i den varma grytan, pudra mjöl på ytan och snitta med rakblad. Har degen jäst mycket så snittar du grunt, har den jäst lite lite, snitta djupare.

5. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen i ca 45 min. Grädda ev 10 min till utan lock om du vill ha mer färg på ytan. En rejäl skorpa gör att brödet håller sig saftigt längre!

6. Låt brödet svalna på galler minst nån timme innan du skär upp det. Då hinner det sätta sig och få bättre struktur.

Njut!

20140622-195646-71806079.jpg
En härlig deg efter Kattmetoden, redo att långjäsa i kylen.

20140622-195721-71841427.jpg
Jag jäser degen i en bunke med lock som i sin tur står i en plastback. Då tar det längre tid för kylan att nå degen och jäsningen blir jämnare.

20140622-195828-71908571.jpg
Stjälp ur degen rätt ner i grytan från bunken.

20140622-200828-72508043.jpg
Färdigt!
20140622-200219-72139031.jpg
Saftigt och smakrikt fast det bara är 4 ingredienser! Love it!

Kattmetoden:
Tag upp degen som att du lyfter en katt, med stora fingrar under bröstkorgen och tummarna på skuldrorna. Lyft upp degen och släpp ner baktassarna och rumpan på bänken och vik överkroppen över bakbenen, som att du skulle hjälpa katten att göra en kullerbytta, hehe, fattar ni? Det är inte så noga! Vrid degen 90 grader och ta ett nytt grepp, lyft, släpp med lite fart så degen dras ut. Degen behöver inte släppa bänken men skall kännas slät och smidig. Jag var nöjd efter ca 15 lyft.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Tack för dina fina recept. Provade baka detta brödet och har bakat en del surdegsbröd på sista tiden och blir så frustrerad när jag inte får till de till 100% :). Jag får inte så mycket lufthål som du och endast i övre delen av brödet, vad gör jag för fel?!

    1. Carro

      Hej!
      Det kan vara så att du har lite för lös deg och för lite ugnsvärme eller så var surdegen lite för sur så den tappade jäskraft under jäsningen. Smaka på surdegen in an du häller i den i degen, den ska smaka friskt, som yoghurt, då har den mycket jäskraft och orkar bära upp degen i många många timmar 🙂
      Lycka till nu och hör sv dig om det inte funkar! Det är när man misslyckas som man lär sig 🙂

  2. Annica

    Hej!
    Dum fråga, men jag har ingen gjutjärnsgryta med lock som passar. Den jag har är alldeles för stor.
    Måste man använda en sådan eller kan man ta en springform med folie som lock?

    Du har verkligen en skön blogg.

    Trevlig semester ☀️

    1. Carro

      Om du gräddar brödet i din stora gryta så blir brödet bara lite plattare. Men vill du ha mer höjd på brödet så skulle jag vika ett treslag av degen och grädda på förvärmd plåt! Snyggt och gott! Visst kan du köra vanliga brödformar också! Bara fantasin dom stoppar 🙂 Springform, frallor, baguetter, stor krans, stort bröd.. 🙂

  3. Helena

    Hej,

    Jag testade att baka, jag upplevde degen väldigt lös, var bara kletig deg, gick ej att göra kattmetoden utan mjöl. Jag följde receptet och med mjölmängd 1 liter? vad kan vara fel?

    Med vänlig hälsning, Helena

    1. Carro

      Degen är lös men det ska vara 1kg mjöl, inte 1 liter. 🙂 Bättre att väga mjöl än att mäta då det oftast blir fel. Men om du känner att degen blir lös innan autolysen(första vilan) så tillsätt mer. Men mycket hellre en för lös deg än för mjölstinn! Det ger ett bröd som jäser lättare och reser sig i ugnen! 🙂

  4. Carro

    Hej Lina!
    Jag lägger en handduk i jäsbunken för att degen ska få syre när den jäser. Eftersom jag dessutom bara stjälper ur degen ur bunken rätt ner i grytan så vill jag att degen lossnar lätt och behåller sina jäsbubblor hela. Om jag hade skippat handduken så hade jäsbubblorna fäst on mot plasten och brustit när jag stjälpt ur degen! 🙂

  5. Lina

    Ser jättesmarrigt ut. Varför har du en handduk under degen i bunken? Måste prova detta. Tack för att du delar med dig. Ha en toppensommar.

Comments are closed.