Sega kolor med vanilj och havssalt, vad sägs om det som present på Mors Dag? Lite fint inslagna i bakplåtspapper! Kola kan man koka ihop när som helst på året tycker jag, inte bara till julen 🙂 Receptet är inspirerat av Pärlans Konfektyr.
100g smör
2.5 dl grädde
1/2 tsk salt
1 vaniljstång, frön plus stång
2 dl glukossirap
3 dl strösocker
Flingsalt
1. Smält ihop smör, grädde, salt, frön och vaniljstång.
2. Koka samtidigt upp glukos och strösocker på hög värme till 170 grader. Använd en termometer.
3. Häll den varma sockerblandningen i gräddblandningen och rör ordentligt så allt blandas. Det fräser rejält.
Koka upp till 120 grader. Rör om då och då i botten så det inte bränns.
4. Klä en form på ca 15*15 cm med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt svalna nån minut och strö sedan över flingsalt. Stelna klart i rumstemperatur några timmar och skär sedan kolan i stänger eller småbitar. Slå in i bakplåtspapper!
Akta händerna när du blandar för det är varmt!
Rör då och då, det bränn fort i botten.