Älska att baka

Varför är chia så himla nyttigt?

Idag är det planeringsdag i skolan så båda kidsen är hemma. Vi ska dra och bada men först frulle på verandan för det är himla varmt i solen och det är lä där vi sitter, wonderful! Vilken härlig start på veckan!

Caroline Ahlqvist - Älska att Baka!

Jag käkar chiapudding nästan varje morgon numera och Melwin hakar på. Trodde inte att han skulle gilla det men när han smakade min så ville han han en egen morgonen därpå och nu frågar han varje kväll ”Har du gjort chia tills imorgon mamma?” Vi blandar i kanel och en dunderhonung som heter Manukahonung som har superkrafter i sig. 

Film på Chiapudding har ni här

3 msk chiafrön

2 dl havre, soja eller mandelmjölk

1tsk kanel

1 tsk Manukahonung (eller vanlig)

1. Blanda ihop allt så det inte flyter några frön på ytan. 

2. Rör igen efter 15 min så klumparna försvinner. Låt stå i kylen över natten och käka på morgonen! 

Jag gillar att skiva en banan och hacka nötter på! En liten skvätt havremjölk till. Gott!

Chiapudding

DÄRFÖR ÄR CHIA SÅ HIMLA BRA!

1. Chiafrön är glutenfria!

2. Fröna innehåller en hög halt kostfiber vilket gör den utmärkt för matsmältningen.

4. Chiafrön är perfekt att äta innan eller efter träning då det ger kroppen energi och uthållighet.

5. Chia innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk och åtta gånger mer Omega 3 än lax.

6. Chia innehåller sju gånger mer än C-vitamin än apelsiner.

7. Är du allergisk mot ägg eller vegan så är chia en fantastisk ersättare. Blanda chiafrön med vatten och låt stå tills det blir en gel och använd gelen i recept som kräver ägg.

8. Chia stärker hud, hår och naglar.

9. Det unika med chiafrön är hur bra den kan binda vatten vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen. Chia kan absorbera upp till hela tolv gånger sin egen vikt i vatten.

10. Det underbara med chiafrön är att de är smaklösa och därför perfekta att använda i nästan vad som helst! Det gör brödet saftigare, kakorna nyttigare och gröten godare.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Eva

    Hej,
    hur mycket kan man äta per dag? Har det varje morgon på min eko-keso med blåbär och pumpakärnor – mums

    1. Carro

      hej Eva!
      Vad gott med blåbär till!
      Jag tror det är svårt att överdosera chia men jag har ingen exakt siffra på vad gränsen går. Jag tror inte du behöver vara orolig för att äta för mycket chia! Det är ju så himla nyttigt och bra fetter i! 🙂

  2. Anette

    Jag har testat Chiapudding på flera olika sätt men fixar inte det, yerk. Däremot blandar jag grekisk yoghurt, keso, färska eller frusna bär eller hackat äpple och strör över 1 msk chia. Det, my friend, är gott så det visslar!

  3. Eva

    Jag har hört att chiafrön i för stor mängd är giftigt och att man max ska äta ca 15 gram (lite drygt en matsked) per dag?

    1. Caroline

      Jag har letat efter just det men inte hittat nånting om att det skulle vara giftigt och det har används i tusen år för sina hälsosamma egenskaper så jag tror det är lugnt 😉

Comments are closed.