Saffran är härligt och det ger ju en sån fantastiskt fin färg! Här är ett recept på saftiga semlor med saffransbröd, fyllda med mandelmassa med rostad mandel.
20g jäst
5 dl ljummen fet mjölk
1g saffran (2 paket)
1.5 dl råsocker
1 tsk salt
15 dl vetemjöl (900g)
150g rumsvarmt smör
Rostad mandelmassa:
200 g sötmandlar
2 bittermandlar
2 dl rårörsocker
En nypa salt
1/2 dl vatten
5 dl grädde
Florsocker
1. Lös jästen i mjölk och saffran och tillsätt övriga ingredienser förutom smöret. Arbeta degen i några minuter tills den känns smidig och släpper bunkens kanter.
2. Tillsätt smöret och jobba in det plus lite extra mjöl. Jäs övertäckt i ca 2-3 timmar.
3. Forma 20 bollar och jäs igen 2 timmar under kökshandduk på plåt med bakplåtspapper.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 230 grader tills dom är gyllenbruna både på ovan- och undersidan. Svalna på galler under kökshandduk.
5. Mandelmassa: Rosta mandeln i ugnen i ca 10 min. Mixa fint tillsammans med socker, salt och lite vatten tills det blivit en krämig smet. Du väljer själv hur slät du mixar den. Jag gillar när det är lite chunks i! Känns det torrt så tillsätt lite mer vatten.
6. Montera: skär ett lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet. Fyll hålet med mandelmassa och spritsa på vispad grädde. (Du kan också blanda inkråmet med mandelmassan) På med locket och pudra över florsocker!
Jag slutar knåda preciiiiis när degen släpper bunkens kanter. Ganska lös deg, då blir det saftigare semlor sen 🙂
Jag brukar väga degbitarna så dom blir lika stora, ca 80g/st. Rulla på bänken, dra ihop degen under bollen till en liten ”navel” för att få den jämn, lägg på plåt med den ner.
Jag såg på nätet svarta semlor men hittade inget recept på hur man färgar bullarna svarta dock vill så gärna göra metal semlor
Jag rostade mandlarna i 8 min. (stod10min. enligt recrecept) på 200C. Det stod ingen temp. De vart helt svarta!:( Så nu vart det inga semlor till familjen & vänner ikväll!
Carro! när får vi se glutenfria fluffiga semlor? Bakade semlor på bovete, men det var iiinte samma sak som vanliga semlor.. 🙁