Älska att baka

Citron & pistagekaka

Ett önskemål från er läsare var att baka en mjuk citronkaka. Det är så himla viktigt att att en sockerkaka är saftig! Hur många gånger har ni inte satt tänderna i en bit som bara fastnar i gommen och dammar när man hostar till? Hehehe, jaja, ni fattar.
Här har ni en saftig härlig mjuk citronkaka med pistage och en lite syrlig vitchokladfrosting på toppen!

P.s Jag gjorde den glutenfri men vill ni baka med vanligt mjöl så ta 3 dl.

IMG_1102.PNG

4 dl Lailas glutenfri mix
2.5 dl råsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2.5 dl grekisk yoghurt
1 dl neutral olja
3 stora ägg
3 citroner, saft och skal
100g pistagenötter

Frosting:
100g vit choklad
250g creme fraîche
Citronskal

1. Blanda ihop glutenfria mixen med socker, bakpulver, salt och vaniljpulver så alla klumpar försvinner.

2. Vispa ihop yoghurt, olja, ägg och citronskal och saft till en slät smet.

3. Blanda ihop mjölblandningen med yoghurtsmeten.

4. Skala alla pistagenötter och mixa fint. Vänd ner i smeten.

5. Smörj en 24 cm springform och klä med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda ca 45 min i 180 graders värme i nedre delen av ugnen. Kolla med en sticka i mitten av kakan att den är torr. Låt svalna.

6. Smält chokladen över vattenbad och rör ihop med creme fraîchen så det blir en slät frosting. Bred på den avsvalnade kakan och riv lite citronskal över!

HAJ!

IMG_1087.JPG
Vispa runt så det blir klumpfritt. Glutenfritt mjöl har ofta lite potatismjölkonsistens och blir lätt klumpigt.

IMG_1093.JPG
Lite mixade pistagenötter gör kakan saftigare och lite tyngre, like it!

IMG_1094.JPG
Jag klipper ut remsor av bakplåtspappret som är lite högre än formens kant. Då finns det marginaler för smeten att höjas utan att välla över kanten.

IMG_1095.JPG
Vänd ihop den smälta chokladen med creme fraîchen så det blir slätt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linn

    Super god kaka! Jätte kul och bra med lite glutenfria recept. Skulle gärna vilja få ett bra recept på glutenfria småkakor, för hur mycket jag än letar och försöker så misslyckas jag med varje bak.

  2. Karin

    Snälla tänk på att inte skriva att det ska användas stora ägg. Hönorna mår hemskt dåligt av att behöva kläcka stora ägg -det är inte naturligt och de spricker sönder av dem. Onödigt att bidra till såna vidrigheter. I övrigt -fantastisk kaka!!

    1. Carro

      Hej Karin!
      Jag förstår vad du menar! Jag har själv haft hönor och stora raser lägger stora ägg och små raser små ägg så det behöver inte alltid betyda att hönorna lider. Men visst, köper man ägg som är massproducerade i en hönsfarm så kan det absolut stämma! Ska tänka på det och hellre lägga på ett ägg. 🙂

  3. Victoria

    Hej. Testade att baka denna kaka igår, blev supergod men dock så blev den alldeles för kompakt. Tror det är för mycket vätska?

    1. Carro

      Hej!
      Hmm, min blev kompakt, men typ som en morotskaka! Jag gillade att den blev lite rejälare och tyngre! Men testa att ta bort lite av den glutenfria mixen, typ en dl! Lycka till!

  4. Ulla

    Hej Hej Älskar att baka!
    Åh vad jag älskar din blogg, den är så inspirerande och härlig på alla vis….
    Men en fråga, ska det verkligen vara 3 citroner i kakan?

    Ha en fin dag.
    Kramis från Ulla på Tjörn

    1. Carro

      Men tack snälla du! Vad glad jag blir 🙂
      Jag tycker om när man säger att man bakar en citronkaka och så smakar det citron! Det fick jag verkligen lära mig under inspelningen av Hela Sverige Bakar! Ta i med smakerna!
      Jag tycker kakan blev härlig! Men ta lite mindre om du är tveksam 🙂

      Kraaaam Ulla!

Comments are closed.