200g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
3 ägg
1/2 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1.5 msk kardemummakärnor
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 äpplen av syrlig sort, typ Granny Smith
Lite socker
1. Vispa smör och socker vitt och krämigt. Rör ner ett ägg i taget. Rör ner gräddfilen. Det kommer se ut som att det skär sig men det är ingen fara så fortsätt rocka loss!
2. Mortla kardemumman ordentligt och blanda med alla torra ingredienser. Vänd ner i smeten med stora luftiga tag så allt blandas fint.
3. Smörj en springform och klä med bakplåtspapper, smörj med smör och häll ner smeten.
4. Skala och skär äpplena i klyftor och skaka i lite socker. Tryck ner klyftorna i formen. Grädda i ca 45 min i 175 grader. Känn med en tandpetare där kakan är som tjockast. Är den torr när du drar upp den så är den färdig.