Älska att baka

Stora surdegsbröd


2 stora bröd

5 dl vatten
3 dl surdeg av råg och vete
1/4 paket blå jäst
2 msk honung
1 kg vetemjöl special
1.5 msk havssalt


1. Blanda alla ingredienser utom saltet och jobba i maskinen 10 min eller för hand 15 min. Tillsätt saltet och fortsätt jobba 5 min till.
 

2. Olja in en plastlåda med oliv eller rapsolja och vräk ut degen i den. Vik den försiktigt 2 gånger över mitten i ett treslag. Sätt på locket och ställ in lådan i kylen i ca 8 timmar.

3. Sätt ugnen på 225 grader varmluft och och ställ in en plåt i botten på ugnen så den förvärms.

4. Vräk ut degen på en mjölad bänk och dela den i två delar utan att knåda den. Lägg bröden på plåten och ställ in i ugnen. Släng direkt in ett glas iskallt vatten på den förvärmda plåten så ånga bildas. Sänk också värmen till 200 grader. Grädda ca 20 min. Släpp ut ångan och grädda 10 min till. Bröden ska ha ordentlig fin färg och ha en gräddad botten. Knacka under brödet och det är klart när det låter ihåligt.
5. Svalna på galler!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Nästa gång jag har tid att baka blir det dessa fantastiska bröd, troligen nästa lördag när vi ska ha gäster 🙂

    Tack för att inspiration du sprider ❤️

    Kram M

    http://www.frugnu.se

    Svar:
    Hääääärligt!!! Det är ett perfekt bröd att fixa på morgonen och låta jäsa fram tills gästerna kommer, då bara smäller du in det i ugnen!
    Caroline Ahlqvist
Comments are closed.