Ca 40 små
Semlor:
25g blå jäst
5 dl mjölk
2 dl socker
1 msk kardemummakärnor
1 ägg
100g rumsvarmt smör
12 dl vetemjöl special
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk salt
Pensling:
1 ägg
1 krm salt
1 tsk vatten
Lemoncurd:
Pressad saft från 2+1 citroner
Rivet skal från 3 citroner
1.5 dl strösocker
50g smör
1 msk maizena
2 ägg2 äggulor
Lakritsgrädde:
3 dl grädde
100g turkisk peppar
1. Lös jästen med mjölken. Mortla kardemummakärnorna och tillsätt tillsammans med sockret, ägget, smöret hjorthornssaltet utrört i lite mjöl plus resten av mjölet. (Spar lite till utbakningen) Arbeta degen i maskin ca 10 min.
2. Tillsätt saltet och jobba degen i 5 min till. Jäs övertäckt 90 min.
3. Dela degen i 40 små bitar och forma till runda bollar. Jäs övertäckta igen 60 min.
4. Pensla bullarna med ägget utrört med salt och vatten. Grädda i 230 grader i ca 6-8 min tills dom är gyllenbruna. Svalna på galler.
5. Lemoncurden: Blanda saft från 2 citroner, skal, smör och socker. Koka upp så allt löser sig. Rör ihop maizena med saft från den tredje citronen och rör ner i den varma blandningen. Vispa äggen och äggulorna nån minut och tillsätt i kastrullenunder konstant omrörning, det får inte koka! Rör tills det har tjocknat. Låt svalna.
6. Lakritsgrädden:Vispa grädden klar. Mortla karamellerna till fint pulver och vänd ner i grädden. Ställ i kylen. Vispa lite till efter en kvart när karamellerna har löst sig.
7. Montering:Skär en trekant i varje bulle, gröp ur lite inkråm och fyll med lemoncurd. Spritsa grädden ovanpå och lägg på locket. Pudra florsocker över!
Älskar lakrits så detta ska jag nog pröva vid tillfälle.
Hoppas allt är bra.
Kram Frugnu
http://www.frugnu.se
Ser underbara ut, undrar bara om Temperatur på ugnen? 🙂
Vilken dundersemla! Perfekt i litet format, med både lakrits och citron.
Så gott de ser ut att va 🙂 Jättefina semlor 🙂
Tack för snabbt svar! Jag tror jag testar med turkisk peppar som du gjorde då. Vill ju ha den godaste lakritssmaken… 🙂
Dom här ska jag definitivt prova! Tre favoriter i ett semlor + lemon curd + lakrits. 🙂 Kan man byta ut den turkiska pepparn mot lakritspulver, typ den från Kung Markatta, och i så fall med hur mycket?
Sen tror jag ett litet fel krupit in ovan. Det står under pensling 1 krm salt och sedan 1 tsk salt. Antar det ska vara 1 krm salt och 1 tsk vatten?