Bottnar:
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk kardemumma
1.5 tsk kanel
1 tsk salt
Fyllning:
400g vit choklad
2 paket (1g) saffran
4 ägg
6 dl grädde
Garnering:
50 g vit choklad
50 g mörk choklad
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda alla torra ingredienser till bottnarna och sikta i äggfluffet. Vänd om med stora tag då allt blandas utan att volymen förstörs.
3. Klä botten på en 24 cm springform med bakplåtspapper, smörj med smör.
4. Häll i smeten i formen och grädda ca 20 min. Stick ner en tandpetare i mitten för att den är torr. Svalna.
5. Smält den vita chokladen över vattenbad.
6. Mortla saffranet till fint pulver och rör ner i den smälta chokladen.
7. Knäck äggen och rör i chokladsmeten. Det kommer att se ut som att det skär sig till en början men fortsätt vispa så blir det så fint så.
8. Vispa grädden och rör ner i chokladen.
9. Dela den mjuka pepparkakan så det blir två bottnar.
10. Klä samma springform igen med bakplåtspapper, både i botten och upp på sidorna. Smörj med smör innan så pappret fäster.
11. Lägg en av bottnarna i botten av formen, fyll på hälften av smeten, lägg en botten till och avsluta med att fylla i resten av smeten. Plasta in och frys över natten.
12. Tag fram tårtan och låt stå nån timme i rumstemperatur. Tag bort den från formen.
13. Smält den vita och mörka chokladen var för sig och spritsa fina mönster på tårtan.
Hej Caroline!
Jag tänkte baka denna tårta, den verkar helt ljuvlig med dessa smaker.
Jag funderar dock på om det verkligen ska vara 1 tsk salt? Verkar väldigt mycket i förhållande till övriga ingredienser.
Tacksam för svar 🙂
Vilken underbar moussetårta! Jag vill även passa på att gratulera så mycket. Jag följde Hela Sverige bakar och du var en favorit redan från början så blev så glad när du vann. Nu har jag även lagt till bloggen som favorit 🙂