Älska att baka

Minisemla med lemoncurd och lakritsgrädde

Ca 40 små

Semlor:

25g blå jäst

5 dl mjölk

2 dl socker

1 msk kardemummakärnor

1 ägg

100g rumsvarmt smör

12 dl vetemjöl special

1 tsk hjorthornssalt

1 tsk salt

Pensling:

1 ägg

1 krm salt

1 tsk vatten

Lemoncurd:

Pressad saft från 2+1 citroner

Rivet skal från 3 citroner

1.5 dl strösocker

50g smör

1 msk maizena

2 ägg2 äggulor

Lakritsgrädde:

3 dl grädde

100g turkisk peppar

1. Lös jästen med mjölken. Mortla kardemummakärnorna och tillsätt tillsammans med sockret, ägget, smöret hjorthornssaltet utrört i lite mjöl plus resten av mjölet. (Spar lite till utbakningen) Arbeta degen i maskin ca 10 min.

2. Tillsätt saltet och jobba degen i 5 min till. Jäs övertäckt 90 min.

3. Dela degen i 40 små bitar och forma till runda bollar. Jäs övertäckta igen 60 min.

4. Pensla bullarna med ägget utrört med salt och vatten. Grädda i 230 grader i ca 6-8 min tills dom är gyllenbruna. Svalna på galler.

5. Lemoncurden: Blanda saft från 2 citroner, skal, smör och socker. Koka upp så allt löser sig. Rör ihop maizena med saft från den tredje citronen och rör ner i den varma blandningen. Vispa äggen och äggulorna nån minut och tillsätt i kastrullenunder konstant omrörning, det får inte koka! Rör tills det har tjocknat. Låt svalna.

6. Lakritsgrädden:Vispa grädden klar. Mortla karamellerna till fint pulver och vänd ner i grädden. Ställ i kylen. Vispa lite till efter en kvart när karamellerna har löst sig.

7. Montering:Skär en trekant i varje bulle, gröp ur lite inkråm och fyll med lemoncurd. Spritsa grädden ovanpå och lägg på locket. Pudra florsocker över!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma Svanberg

    Ser underbara ut, undrar bara om Temperatur på ugnen? 🙂

    Svar:
    Nuuuu har jag lagt till det! 230 grader vanlig ugnsvärme, 200varmluft!
    Caroline Ahlqvist
  2. Lotta

    Tack för snabbt svar! Jag tror jag testar med turkisk peppar som du gjorde då. Vill ju ha den godaste lakritssmaken… 🙂

    Svar:
    Ja gör det! Det blir suuuuuuupergott!!!
    Caroline Ahlqvist
  3. Lotta

    Dom här ska jag definitivt prova! Tre favoriter i ett semlor + lemon curd + lakrits. 🙂 Kan man byta ut den turkiska pepparn mot lakritspulver, typ den från Kung Markatta, och i så fall med hur mycket?

    Sen tror jag ett litet fel krupit in ovan. Det står under pensling 1 krm salt och sedan 1 tsk salt. Antar det ska vara 1 krm salt och 1 tsk vatten?

    Svar:
    Jag brukar alltid köra med turkisk peppar för det ger den godaste lakritssmaken, enligt mig
Comments are closed.