Älska att baka

Mina bästa bullar!

Kanelbullens dag idag! Alltså, det finns inget bättre än en nybakad kanelbulle, ljummen och med en tydlig doft och smak av kardemumma! Kärlek.

Tricket för att få till riktigt schyssta bullar är att starta med alla ingredienser rumsvarma. Ställ fram allting kvällen innan om du ska baka på morgonen. Håll inte på och värm mjölken, det behövs inte! Jobba degen länge och jäs länge! Välj blå jäst istället för röd. tar längre tid att jäsa men det är just jäsningen som ger sån fantastisk smak!

Lova mig att testa detta recept och hör av er hur det blev! Lycka till!


Ca 20-25 bullar.
5 dl mjölk

1 msk hel kardemumma

25 g jäst

1.5 dl strösocker

1 ägg

150 g rumsvarmt smör

13-15 dl vetemjöl special

1 tsk salt
Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1.5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 msk kanel

Sockerlag:

1 dl vatten

1.5 dl strösocker

Pärlsocker
1. Mortla kardemumman och tillsätt i mjölken.
2. Lös jästen med kardemummamjölken och tillsätt sen övriga ingredienser utom saltet. Spar nån dl av mjölet till utbakningen. Jobba degen i maskin 10 min eller för hand i 15 min tills den släpper degkroken eller bänken och känns jämn, blank och smidig. Tillsätt saltet och jobba några minuter till.
3. Gör en stor rund boll av degen och pudra över lite mjöl. Lägg en stor bit plastfolie över degen och låt den jäsa i lugn och ro på dragfri plats i 2 timmar.
4. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
5. Tag bort plasten och tryck till degen med stora händer en gång. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen på hela rektangeln och vik sen över ena halvan över den andra så den blir dubbel.
6. Skär 20-25 st remsor ca 4 cm breda. Vrid båda ändarna åt varsitt håll och snurra ihop till ett knyte. Stoppa in ändarna in under bullen. Jäs 90 min till under kökshandduk.
5. Grädda i ca 10-13 min i 230 graders värme. Under tiden, koka upp vatten och socker till en sockerlag som du sen penslar bullarna med så fort dom kommit ut ur ugnen. Strö på pärlsocker. Svalna på galler.
Njuuuuuuut!!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Bo Gustafsson

    Det är ju en smaksak, men själv brukar jag hellre använda margarin i själva degen för att det inte ska bli för mycket mejerismak över kanelbullen.

Comments are closed.