Elsies päron

En lyxig nyårsmiddag

Dukning

God dag!

Ni verkar vara ute i himla bra tid för att planera nyårsmiddag, kul!

Planeringen, om man nu gillar den, är ju faktiskt en del av hela partajet. Eller också gör ni som jag brukar göra, börjar planeringen långt i förväg och tror att jag ligger bra till för att sedan komma på att det enda jag gjort är egentligen att ”börja planeringen”.

Köpte en julklapp igår, så nu är jag invaggad i känslan av att klapparna, jovars, typ klara. Sen sitter jag i skiten dagen innan jul.

4.Nyår

Nej, ni är nog bara strukturerade och kanske gillar partajplaneringen. Det är i alla fall flera som har hört av sig med frågor i mejl och kommentarer om just den här nyårsmiddagen.

  • Elisabeth undrar hur vår nyårsmiddag såg ut som jag skrivit om i flera olika inlägg?
  • Nina har undrat om de kakklubborna som vi åt?
  • Jennifer som vill servera huvudrätten har två dilemman, det första är att en av hennes gäster inte äter kött och undrar vad hon skall ersätta hjorten med. Det andra är att hon själv är fisk och skaldjursallergiker.
  • Mathias vill ha tips på grymma välkomstsnittar/drinktilltugg att imponera när gästerna anländer?
  • Mia vill ha tips på en lyxig nyårsmiddag.

Så här kommer en tydligare sammanfattning av de olika inläggen. Eftersom vi hade en drös med barn med på kalaset så började vi tidigt, och hann därför med ganska mycket mat.

Temat var att lyxa till det ordentligt vilket jag tycker vi lyckades med hela vägen fram till tolvslaget då vi stod i spöregn i trädgården och försökte tända sådana där thailändska rispapperslyktor som smulades sönder. Fint det med på något…svenskt sätt.

Först ut var tre olika varianter av välkomstgodbitar som var så satans goda. Hälleflundra med rödbeta & pepparrot, Löjrom & äggrulle och en Gåsrillette & rödlöksmarmelad. Dessa fantiserar jag om ibland.

2.Nyår

Löjrom & äggrulle och en Gåsrillettes & rödlöksmarmelad

9.Nyår

Hälleflundramed rödbeta & pepparrot

7.Nyår

Sen fortsattes det med Ostron, och efter det kom förrätten som bestod av en Hummersallad

6. Nyår

3.Nyår

Sen huvudrätten som var Hjortytterfilé, kroppkakor fyllda med timjan och prästost, tranbärssås, picklade lökar och en svampstuvning.

Så som förslag till Jennifer som ville ersätta hjorten med något så tycker jag nog vegetariskt.  Det är så mycket mustig smak i allt det andra så jag skulle nog grillat på en stor portabellosvamo. Visst kan du köra på fisk, en matig bit torskrygg eller hälleflundra men jag tror att det mest krånglar till. Det är så många moment som det är redan så jag skulle kört på svamp.

Sen alltid när man skall servera olika saker till sina gäster så tycker jag att det är mycket snyggare att låta det man har gemensamt på tallriken vara huvudaktörerna. Alltså att man gör ett upplägg där det ser ut som att det som skiljer liksom är ett tillbehör så att det inte känns som att man går miste om något.

8-Nyår

Sen kom desserten som var ett test att göra den hyllade desserten The deal closer.

Denna NY-dessert som skall ätas med slickepott. Vi tyckte dock inte att vi fick tag på ett så bra recept och var inte helt nöjda med resultatet. Det finns massa recept att hitta, men de är oftast översatta så var lite skeptiskt till dem. Till detta serverades dessertvin, kaffe, avec och även dessa Oreo Cookie Pops.

1.Nyår

Dessert

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jennifer

    Tack så mycket för svar!! Nu ska vi köra en testlagning med både hjort och svamp. By the way måste jag bara passa på att berätta att vi gjorde dina hamburgebröd igår och min äldsta dotter (snart 2) som inte alls är förtjust i bröd vill inte äta något annat än just det. Hela 5 (!) bröd satte hon i sig. Tack för en härlig blogg!