Elsies päron

Hej Kristin och varmt välkommen till blogg.loppi.se!

Tackar så hjärtligt!

Här finns din underbara blogg men kan du inte berätta lite om dig ?

Jag bor med min fina Patrik och våra två härliga energiknippen till barn, Elsie 2,5 år och Bibbi 4 månader i Göteborg. Vi har varit sambos i 12 år, har bott mestadels i Linné men flyttade i somras till Kålltorp. Här finns skog, bad, natur, fantastiskt bra löpspår och centrum är ändå bara en kvart bort vilket passar oss perfekt just nu.

Patrik är kock och jag är kostekonom så mat, bak, dryck och allt vad det innebär spelar en stor roll i vårat liv. Hälsa och träning är en viktig del, liksom att unna sig och njuta. Kan man få den balansen att fungera någorlunda så kommer man långt.

Jag är just nu föräldraledig, och arbetar annars på Maritiman nere vid Packhuskajen som föreståndare.Det är ett väldigt varierande jobb, men har bland annat hand om kafé, arrangemang, event och säsongspersonal. Som person tror jag att jag är lugn, ganska snäll, hemtrevlig men även rätt kul. Sen finns det så klart en del mindre stolta sidor också, de skiner nog igenom i bloggen.

Vad handlar Elsies päron om?

Den handlar om vårt liv, Familjen Johansson, på ett ganska icke tillrättalagt sätt. Jag vill att det skall vara på riktigt då jag tror att det är det som intresserar. Sen tycker jag om att ta kort, vilket kanske gör att det ser mer arrangerat ut än det är. Fokus ligger på mat och bak, men även barn, träning,vänner och cirkusen kring att få plats med alla delar. Jag tror att jag vill visa att allt ovan inte behöver vara så korrekt, att det är okej att prova,floyda och misslyckas. Det är ju så man lär sig.

Tanken är att det skall vara en hemtrevlig blogg med bra, varierande tips, vilket jag hoppas att det är.

 

Vad betyder bloggen för dig?

Mycket mer än jag trodde att den skulle göra. Dels är det så klart skitkul att få inspirera andra, vilket jag nyligen har förstått att vi faktiskt gör. Dels blir det personligen lite som en dagboksstund, en stund att reflektera.

Sen är det så roligt att få kommentarer. Jag har tacksamt nog glädjen av att bara få snälla, peppande ord och frågor, det kanske inte rör upp så heta känslor med bröd och kakrecept. Att få en snäll kommentar är som att hitta en lapp i fickan där någon skrivit något fint till mig. Jag blir så glad och det motiverar mig, sen är jag snabb på att vara självkritisk så fort kommentarerna uteblir.

Hur ser du på att försöka leva ekoreko som småbarnsfamilj med allt vad det innebär?

Jag tror att det är viktigt att det inte får bli för krångligt, det måste bli en självklar del av ens vardag. Vissa perioder kanske man mäktar med mer än andra. Alla familjer får hitta sin variant och alla skall ha möjlighet att leva ekoreko i den utsträckning man kan.

Vårt gemensamma mål måste vara en hållbar utveckling, och att få med sig så många som möjligt i de tankebanorna. Inte köpa ekokläder för att verka duktig i mammagruppen, eller att miljöengagemang blir en statusfråga som visar vem som har tid och råd att bry sig.

Ekoreko känns lika viktigt nu som förr, men blir mer påtagligt eftersom vi tyvärr konsumerar och förbrukar mer som småbarnsfamilj. Mer viktigt dock för att jag vill att barnen skall få med sig vanorna som en självklarhet.

I oktober 2011 föddes din dotter Bibbi, hur har livet förändrats sedan du blev tvåbarnsmamma?

Massor! Åh vad fint det är att göra det här en gång till och skippa (nästan) alla nojjor. Tyckte inte att vi var så nojjiga med Elsie men allt är så mycket lugnare och behagligare den här gången. Känns som att vi hinner njuta mer av stunden nu, och då har vi ändå hunnit med en bruten svanskota vid förlossningen och en väldans massa magont hos Bibbi. Fast även om vi njuter så har jag ingen aning om var tiden tar vägen, den bara försvinner.

Det är även en härlig känsla att bli fler i vår familj, Elsie har fått en syster vilket hon är så jädra stolt över.Jag har själv en storasyster som betyder så mycket för mig så jag älskar tanken att de kommer ha varandra jämt. Tror att det har stillat den där rädslan som kom när man fick barn att man plötsligt hade så mycket att förlora, i alla fall lugnat ner den lite.

Sen är det klart att det är mer jobb, vissa dagar kan kännas som ett skämt när man bara springer mellan två gapande barn.Jag försöker att inte jämföra mig med de fantastiska flerbarnsmammorna som bloggar här på Loppi, jag förstår inte hur de bär sig åt men jag är full av beundran.

Bästa miljötips?

Många bäckar små. Det är ok att inte göra allt rätt, men alla kan göra något. Mer konkret råd så tycker jag att vi måste bli bättre på att hushålla och att återuppta lite mer av det sunda förnuft som fanns förr, även jag själv.

Mitt i allt ekotänk så har vi liksom tappat vissa viktiga delar, vi stirrar oss blinda på utgångsdatum, är dåliga på att laga mat på rester eller att laga trasiga saker. Våra mor-och farföräldrar litade på sitt luktsinne, lagade något när det gick sönder och åt säsongsanpassat och närodlat för att det var självklart.

Att handla något med kort datum märkning är nästan lite fult och det slängs så mycket mat i onödan. Att exempelvis hitta en larv i muslin är så mycket mer obehagligt än att det står 20 E-nummer i innehållsförteckningen. Vi köper oftast något att äta medan vi tankar, ett ställe som har utvecklats till både bageri, mataffär och restaurang. Ingen verkar tycka att det är obehagligt att äta på samma ställe där det finns så mycket gifter och farliga ämnen. Hur blev det så?