Elsies päron

Som många noterat, och även påpekat så kan det vara dåligt med detaljerade receptbeskrivningar här på bloggen. Det finns flera förklaringar, den största är att jag vill att recepten/bilderna främst skall vara inspiration till att prova själv.

Jag tror att ju mer detaljerat man skriver desto mer låser sig folk vid det, vilket känns missledande då vi antagligen bara har använt det som råkade finnas hemma vid tillfället, och nästa gång kommer det vara helt andra ingredienser. Jag försöker att skriva ut de viktigaste måtten och ingredienserna, och inte ange något där det är mer fritt fram. Hos oss kryddas det ofta under tiden, så att man inte vet exakt hur mycket som har användts, så att då höfta till ett mått skulle kännas som att luras.

Sen ska man inte vara rädd för att skita i kryddor, har man goda ingredienser så räcker det ofta med salt och peppar.

 Jag är ingen kock, verkligen inte, utan bara en väldigt hungrig matglad person.  Jag väljer att tro att det snarare ger mig mer frihet, att jag inte behöver rätta mig efter hur det egentligen skall vara utan kan pröva mig fram. Kanske prövas det för mycket, då jag snarare nu kan ha väldigt svårt för att hålla mig till ett recept. Kryddning, smaker och framförallt styrka är så personligt så att alla måste våga göra sin variant. Alla som säger att de inte kan krydda, eller är så dåliga i köket har bara inte kommit igång och vågat prova ännu. Sen är det såklart bra att ha lite koll på i alla fall en del grunder för att enklare kunna floyda loss. Det är även bra att följa recept då och då för att bryta alla dessa omedvetna mönster, för hur kreativ och bra man än är i köket så fastnat alla i sina gamla mönster.

Sen då ni som gillar matlagning, men inte riktigt är bekväma i allt detta höftandet utan egentligen vill ha mer tydliga  direktiv,  man kanske inte har intresset eller framförallt inte tiden för att hålla på och prova och riskera att allt skiter sig. Ni kanske inte läser denna bloggen längre? Hoppas ni gör det, och naturligtvis skall även ni kunna få inspireras här. Så då är det jättebra att ni frågar, och jag ska försöka svara även om det ibland kan ta lite tid.

Det har exempelvis kommit många frågor på  Texas No Bean Chili, och även på Pulled Pork burger  , det är även de två rätter som har mest träffar på diverse sökmotorer. Kul för det är två så himla goda rätter som jag hoppas att ni vågat prova, och jag skulle gladeligen ta åt mig all cred men i ärlighetens namn så är det långkok som är the shit! Det går liksom inte att göra ett dåligt långkok, plus att man är så nöjd över grytan som står där och puttrar och man kan bara tassa omkring och lukta, mysa och vänta.

Sen fattar jag att man inte vill experimentera för mycket om man nu äntligen skall ge sig på det där långkoket. Jag har försökt att vara tydlig och även satt dem som egna kategorier nu.

 Slutligen är det så klart även lathet, då det tar tid att ta mått, anteckna och sedan skriva ner och skulle inte riktigt funka i vårt vardagsmatlagande. Så med allt detta sagt så vill jag bara trycka på att fortsätt fråga och ifrågasätta. Haregött!