Elsies päron

En date med löjrom, rösti & den perfekta 63°- graders gulan

Här kommer frestelser från helgens mat, rättare sagt söndagen som fick verka lördag eftersom Patrik har jobbat. Löjrom på rösti med cremé fraiche, rödlök och en perfekt gula.

Löjrom och skumpa, det är väl vad vi småbarnsföräldrar äter på söndagar? Jo man ansöker om ett extra lyxbidrag från försäkringskassan. Socialtjänsten, försäkringskassan och sjukvården har lagt in ett nytt förebyggande arbete……I wish! Hur mycket I-landsproblem det än låter som så tror jag att det skulle spara samhället pengar i längden, fast det behöver såklart inte vara lyxmat, men att unna sig tiden att rå om varandra.

Just nu är vi inne i någon form av fånga stunden, och njut av den. Boka in en date och längta till den, sen om det är sin käresta eller löjrom man längtar mest efter, det förblir osagt. Det har varit en så lång period när det som nästan alltid ligger högst på listan är sömn, ostörd sömn. Men när man börjar få tillbaka lite kraft, pallar och vill mer än att bara sova, då måste man ta till vara på det. För om man inte tar vara på stunderna eller skapar stunderna, då går det bara runt. Ett ekorrhjul. Och stunderna, vad de än råkar vara för något, de ger energi och stannar hjulet en stund. Så den söndagsstunden har vi längtat till, och löjrom och skumpa, det är inte klokt vad gott det är!

Så boka in något idag att se fram emot. Visst kan/ska man även ta det som det kommer, men som föräldraledig är det guldvärt att ha bestämda saker att se fram emot, bryta av. Kanske ett spabad med inpackningar, köpesushi och en flaska vitt medan ni viker tvätt eller köp två boxar, en dvd och en bag in och boka in en stående veckodagsdate. Gört!

Rösti (som förätt eller tillbehör till ca 6pers.)

 • 10st potatisar
 • 2 gula lökar
 • salt & peppar
 • smör till stekning
 1. Riv potatis och lök grovt. Blanda. Pressa ur vattnet ordentligt, salta
  och peppra.
 2. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i potatis- och lökrivet i omgångar i en stekpanna.
 3. Platta till och vänd när den fått fin färg på undersidan.

Den perfekta gulan? Jo det är när den precis har börjat stelna, och innan vitan har gjort det så att man kan plocka ut den så här snyggt. Den ser rå ut, man förväntar sig att den skall rinna ut när man skär i den, menär istället helt perfekt krämig. Ja det är lite mekkigt, ibland är mekk kul.

 1. Värm äggen långsamt, alltså inte koka, i 63-gradigt vatten. Låt en termometer ligga i vattnet och låt det inte överstiga 63 grader. Låt äggen ligga i vattnet i 45-60 minuter.

Löjrom och creme fraiche är så där fint äggformade. Det skopar man enklast upp med en varm blöt sked.

Dryck: Champagne Jeanmaire Brut (nr 7430, 199 kr) Frankrike.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jenny

  Ville bara säga att jag gjorde the Pulled Pork igår och åt som hamburgare med coleslaw o hela kittet, och det var GRYMT gott! 😀

  1. elsiesparon

   Hej Jenny!
   Gött! Det är nästan tur att det tar lite tid att göra den, annars hade vi bara förätit oss på den.Ha det fint!

 2. Anders

  Men helvete vilken bra matblogg som jag helt har missat. Uppskattar att du inte kompromissar och kommer gå igenom hela skiten. Har du testat sous vide? Tänkte på det där med ägget – det är rätt intressant och blir jäkligt bra att ligga helt rätt i temperatur.

  1. elsiesparon

   Hej Anders! Vad sköj att du tycker det! Har inte kört med sous vide här hemma, måste man inte ha en vacummaskin då?
   Hare gott!

 3. Linda

  Hej, det var en nyhet med en ägggula till detta. Det ska jag prova som tvist. Hur länge har du gulan i 63 gradigt vatten?

  1. elsiesparon

   Hej Linda! Missade visst att skriva det. Har fyllt på inlägget med tiden 45-60 minuter. Tack för att du fråga. Ha det gott!