Elsies päron

The Pulled Pork

20120902-132413.jpg

Godmorgon måndag! Här kommer lördagens middag.

Pulled pork

Vad är egentligen det här som det tjatas så om? Jo det är alltså långbakad fläskkarré.  Köttet kryddas efter smak och bakas länge på låg värme tills det är så mört så att det går att pilla sönder och göras till en härligt smakrik, saftig köttröra. Det finns så klart massa olika sätt att göra detta på, och detta är ett.

  1. Här användes  1.1 kg karré av svensk kvalisort.
  2. Rubba in köttet med önskade kryddor, exempelvis en kryddblandning på paprikapulver, cayennepeppar, salt och spiskummin.  Häll sen över färdig Bbq sås på flaska, exempelvis Hunt´s. Eller en annan variant som användes här där vi använde chipotele rubbing som krydda och chipotle chilisås.
  3. Så krydda och såsa köttet med det ni vill. Gnid och gegga in det. Lägg köttet i lergrytan, lägg på locket och kör in i ugnen i 110 grader i ca 10 timmar. När köttet enkelt går att pilla/dra isär i mindre bitar är det bra. Låt det hellre gå för länge än för kort.
  4. Ta ut grytan. Dra isär och pilla ner köttet till en massa. Gegga ihop det med vätskan. Vill man så kan man sila av skyn/vätskan och koka ner den och smaka av med mer kryddor innan man geggar in det i köttet, fast det är inget måste för det smakar såpass mycket ändå.

Några vanliga funderingar:

  • Varför gör ni på olika sätt varje gång? Därför att man får det om man vill, och det går.
  • Nej man adderar ingen vätska. Köttet släpper så mycket så det behövs inte.
  • Vill man ha mer hetta så tillsätt sambal. Önskar man mer syra/sötma så balansera med ättika och socker.
  • Det måste inte vara just en lergryta även om de är himla bra. En ugnsfast djup, form med lock fungerar bra eller ordentligt täckt med ugnsfolie
  • 10 timmar? Hur, var och när ska man hinna det? Det måste inte vara exakt 10 timmar, men ungerfär. Köttet är bra när det enkelt går att pilla isär. Låt den gå över natten,  dagen innan eller kanske flera dagarn innan planerad middag. Kyl ner och laga iorning när det är dags. Är det bråttom så kan man höja graderna lite, ca 10 grader och korta tiden med några timmar.

20120902-132427.jpg

Som ni nog har fattat så är detta jäkla fint att äta som burgare med goda tillbehör, men man kan så klart äta det på vilket sätt man vill. Jag åt resterna  igår som en sallad med pulled pork, avokado, rödlök, oliver och romansallad. I lördags åts det i alla fall hamburgare för glatta livet med dessa tillbehör.

  • Hamburgerbröd – just till hamburgare erkänner jag att köpebröd är bättre. Här användes Korvbrödsbagarna Frisko, det som även Hamburgerkedjan Max använder. De grillades på lite i ugnen för att få skorpa.
  • Coleslaw – Strimla/skär i smala skivor 1/4 vitkålshuvud och 2 morötter.  Kör i degblandaren eller använd fingerkraft för att mosa sönder lite. Blanda ner ½-1 dl majjonäs, några teskedar dijonsenap, salt och peppar. Smaka av.
  • Dressing – var en färdigköpt paprika & chili
  • Mer – knapperstekt bacon, cheddarost, romansallad, skivor av rödlök och tomat
  • Dryck – här serverades rött vin i form av Appassimento Tommasi, öl och även cider till den gravida och saft till den lilla, välling till den allra minsta.

20120902-132452.jpg

20120902-132501.jpg

20120902-132434.jpg

20120902-132441.jpg

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. jenniepennie

    Hej!

    Idag köpte jag hem en skinkstek och tänkte att du kanske har ännu ett toppen recept att dela med dig utav!

    #hoppas

    J.

    1. elsiesparon

      Hej Jenniepennie!
      Inget recept direkt att dela med mig av, men jag skulle föreslå att ta ett gäng kryddor du gillar. Kanske timjan, rosmarin, riven vitlök, lite olja och lite honung. Hacka ner och gegga ihop allt. Gnugga in blandningen på steken och kör den på galler, på låg temp kanske ca 100 grader tills köttet har gått över ca 72 grader.
      Sen är det ju gott att servera ihop med ugnsbakade rotsaker, sallad och kanske en chutney, exempelvis äpple är fint med skinkan. Lycka till!!

      1. jenniepennie

        Åhhhh.. vet du, jag tog den härliga steken och blandade till en marinad på: citronrapsolja, krämig balsamvinåger, soja, sambal oelek, ketchup, cayenne, smokey paprika pulver, smokey salsa, hickory flingsalt, svartpeppar, spiskummin, vitlök och slutligen råsocker.
        Gnodde in och foilera in den (lerkruka står på önskelistan) och vips var den klar efter 7 timmar i ugn på 120 grader.
        Pita bröd och en massa gosaker till det super saftiga köttet blev en middags succeé.

        🙂