kristin

Elsies päron

Annons

Nu flyttar Elsies Päron vidare.

Okej mina vänner, nu är det dags. Nu flyttar bloggen vidare på nya äventyr.

Tack härliga Loppi och alla fina människor som finns där, Katarina, Charlotta, Theresa, Lisa och ni andra. Det har varit en fröjd att få hänga med er och jag tror allt att vi kommer ses och höras ändå:)

Fylld av pepp säger jag välkommen in till Kristins och hoppas innerligt att ni hänger med mig.

Kram Kristin

 

Annons
Kommentera (3)

Kommentera

Se fler...

God morgon!

kaosongar

Och det jag är mest tacksam över från 2013 är att jag inte är bakis just nu.

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Gott Nytt År!!

3

Ligger i vår säng med snarkande barn på vardera sida och tittar på fyrverkerier på himlen. Sova är de inte så bra på, men snarka det kan de minsann. Här var det nämligen nyår igår eftersom Patrik jobbar idag. All god mat som vi åt då får jag återkomma till, för gudars så gott det var. Därför ligger vi här i pyjamas idag och har firat in det nya året med popconr.

Jag är väldigt förtjust i nyår med allt vad det innebär. Fest, partaj och klackarna i taket får det gärna vara, men just nu hade jag faktiskt inte velat vara någon annanstans än bredvid mina små snarkande traktorer.

Våra barn gör mig tokig, det brukar jag vara ganska tydlig med. De är skitjobbiga, men jag älskar dem så mycket så att det gör ont. Knasbollar som vi är så evigt tacksamma över att de finns hos oss. Att de är friska, mår bra och att de är just så knasiga som de är.

1

Jag gillar mest är att summera året, minnas, packetera det och ta med sig in i nästa. Se fram emot nästa år, hoppas, önska och lova. Det är faktiskt något magiskt med det, och man inser alltid vad mycket man har att vara tacksam över.

Jag och Patrik satt uppe alldeles för länge igår, drack alldeles för mycket gott vin och åt alldeles för mycket god mat. Spelade vinylskivor och tänkte både bakåt och framåt. Visst är det en härlig känsla att känna sig både ung och gammal. Rik på upplevelser och erfarenheter samtidigt som man har massa kvar att averka.

5

Vi har varit tillsammans i 14år det här året och jag älskar att tänka tillbaka på vart man har varit varje nyår. Vart i livet och vart i världen. På en strand i Mexico, i en hängmatta i Philipinerna, mitt i ett strömavbrott i Costa Rica, hos bästa vänner, i någons stuga eller något år som man kanske inte minns så bra.

Det jag tar med mig från året som gått är massa saker, men om jag skall nämna några så är jag som alltid tacksam för att jag är så lyckligt lottad med bra vänner. Jag fattar inte riktigt hur man gör utan vänner. Tack alla ni fina! Och tack familjen.

Jag är faktiskt även lycklig över att jag har haft ett tufft år på många sätt. Det här frilansandet som jag sysslar med har verkligen inte bara varit en dans. Inte något bra ekonomiskt år, eller speciellt rofyllt för någon som tycker om att planera och strukturera.

Skall skriva mer om det någon dag, och ta ett rekordeligt skitsnack om det däringa systemet. Vad som varit fint med det är att jag omprioriterat så mycket. Pengar, tid, stress och glädjen i att få göra något man brinner för.  Det har varit skitnyttigt att röra runt i den grytan.

Jag är tacksam för alla nya småknoddar som mina vänner fått, att vi fick åka och hälsa på bästis Cecilia, att jag fått göra en Kokbok och fått lära känna Michael och Josefin.

Sen är jag så tacksam för er. Alla ni som läser och hänger med. Tack! Alldeles, alldeles snart så flyttar vi bloggen och jag hoppas verkligen att ni hänger med.

Vad är ni tacksamma för? Blir ni lika sentimentala på den här dagen som jag blir?

2

Och om vi tänker framåt så ser våra löften (konstigt att lova? förhoppningar? tankar?..) ut så här.

  1. Träna varje dag i januari. Jo, faktiskt ett skitbra sätt att kicka igång om man kommit av sig lite. Det kan vara 10 armhävningar en dag och långlöpning en annan. Man måste bara göra något, OCH jag skall berätta vad jag gjort varje dag. Så häng på vettja!
  2. Skaffa mer tålamod med barnen. Någon som vet vart man köper det?
  3. Att blogga och skriva mer om vegetariska alternativ. Vi lagar och äter det, men skriver inte om det.
  4. Bli bättre på att berätta för alla som jag håller kära hur mycket de betyder för mig.

Sen var det något mer, något vi inte berättat ännu…..jo just det, vi skall äntligen gifta oss! Det ni! 2014 känns bra.

 

Annons
Kommentera (8)

Kommentera

  1. MrsRehnquist

    Oh! Så härligt med bröllop! Så kul, älskar allt planerande o fixande innan. Och sen, minnena från denna dag som ni för alltid kommer ha med er, de värmer förgyller och sammansvetsar. Hoppas på att få alla smaskiga detaljer! Jag o mannen har också hängt ihop i 14 år!
    Gott nytt år fullt med roliga spännande frilansuppdrag önskar jag dig!
    Kram!

  2. Emma

    Låter som två perfekta nyårsaftnar tycker jag. Härligt det där med kärleken, och fantastiskt att ni verkar så lyckliga efter 14 år. Min fästman och jag firade 8 år, och jag ser fram emot resten. Ser fram emot mer träning och vegetariska recept. Precis vad jag behöver 🙂 Gott nytt!

  3. mikaela

    Fint inlägg som fick mitt hjärta att ömma. O va kul med bröllop, länge leve kärleken o tron på den! Din lista delar jag med dej i var punkt, jättebra! Jag har ”skaffat” en yoga-tränngsskiva ska få mej i balans o form, förhoppnigsvis… Det som jag är mest tacksam över är alla fina o dyrbara människor i min omgivning. De ger mej mod, styrka, skratt, energi, lugn, glädje, kärlek o allt annat gott som finns.

  4. Cajsa

    Det är så roligt att läsa din blogg och jag kommer absolut hänga med på flytten! God fortsättning och lycka till med bröllops planeringen

  5. Viktoria (Lyckans)

    Jag låg också i sängen igår när klockorna ringde, folk tjoade och fyrverkerierna sprakade. Varför? Jo eftersom jag blivit dumpad efter 3,5 år och precis flyttat in i en ny lägenhet ensam, och inte hade det minsta lust att fira den tjoandes på nån himla fest. Och om jag ska vara riktigt ärlig, (ja, jag är lite arg, ledsen, sentimental och bitter just i år över situationen), så kan man väl säga att ordspråket ”I nöden prövas vännen” passar ganska så fint just nu. Oj vad många som jag trodde skulle höra av sig och skicka peppande ord, inte har hört eller hör av sig sedan vi separerade, och ingen har frågat om jag ville fira nyår med dem. Eller så har de blivit tvinga att ”välja” sida. Men så är det ju med separationer, det drar med sig så mycket mer än bara att två personer bryter med varandra. Det finns så många fler personer som också försvinner.

    Äsch, nu är det nytt år och jag är inte den som är långrandig. Gör om – gör rätt, bryt ihop och gå vidare är mer min grej. 🙂 Och hurra vad kul med giftemål efter 14 år tillsammans. Bra jobbat och kötta på i minst det dubbla till! 🙂 Jag hänger absolut med bloggen var den än flyttar!

  6. Corinne

    Gott nytt år och grattis (eller vad man säger?) 🙂 Tack för en bra och inspirerande blogg, alltid kul och läsa om allt du berättar! Kramen

Se fler...

Mörk chokladtryffel & vit chokladmousse

 


tryffel

Ok!

Ingen panik.

Andas. Nyårsdesserten är inte avgörande för det kommande året eller summerar ihop året som passerat. Det är bara något gott att stoppa i munnen.

Jag har fått flera förfrågningar på desserttips där det skiner igenom lite panik. Så till alla er som preppar inför middagen i morgon, ta det lugnt! Känner ni att ni har tagit på er lite för mycket så stryk något, delegera något, köp det färdigt eller gör det till en gemensam aktivitet med gästerna. Alla i sällskapet kommer uppskatta mycket mer att komma hem till eller få besök av någon som inte är sönderstressad och bjuder på en sak mindre. Påminn er om varför man gör det här och att det skall vara kul inget annat!

Här kommer två lättgjorda desserter. Överst en bra tryffel på mörk choklad, och nedan en Vit chokladmousse. Stressa lugnt!

Mörk chokladtryffel, ca 20st

  • 200 g mörk choklad, minst 70%
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • ev. smaksättning 2 msk konjak eller apelsinlikör
  • garnering –  kakao
  1. Hacka chokladen grovt.
  2. Koka upp grädden. Tillsätt chokladen, vaniljsockret och spriten. Dra kastrullen från värmen. Rör tills chokladen smält och allt är väl blandat.
  3. Låt smeten svalna. Ställ den i kylen för att stelna ett par timmar.
  4. Ta ut kulor av smeten med en sked och rulla dem i handen. Rulla tryfflarna i kakao.
  5. Förvara i kylen.

mousse

Vit chokladmousse, 6 st.

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad (gärna Fazers vita choklad med citron, mmmm)
  • 2 dl kesella

1. Vispa grädden fluffig.

2. Smält chokladen försiktigt i vattenbad, rör om under tiden och se till att den smälter ordentligt och att det inte blir några bitar kvar.

3. Mät upp kesella i en bunke och rör ner den smälta chokladen. Vänd sedan ner grädden. Rör om ordentligt och häll upp i serveringsskålar och låt stå i kylen i minst en timma för att stelna.

4. Servera med bär, frukt eller godis.

tr

Annons
Kommentera (3)

Kommentera

  1. Viktoria (Lyckans)

    Kristin! Jag vill önska dig ett riktigt gott nytt år och samtidigt tacka för alla underbara recept du bjudit på under året. Som snålvattnet runnit och som magen kurrat av alla härligheter! Jag har väl läst ungefär varenda inlägg, men kommenterat på desto färre. Det får nog bli mitt nyårslöfte kanske. 🙂

    Ps. Om du inte provat att göra (och äta!!) denna, så gör det bums. Det var snudd på himmelriket! http://www.tasteline.com/Recept/Saffranskladdkaka_med_mandelmassa

Se fler...

Bästa chokladkakan

 

tryffel_3733

God morgon på er!

Jag antar att ni är flera som söker efter dessert till nyårsafton för det trillade in många frågor på tips på den bästa Chokladkakan. Eftersom jag vet mina begränsningar vad gäller choklad så överlåter jag vispen till riktiga sockerbagare. Så här kommer några säkra kort från duktigt kvinnfolk. Lycka till!

Kladdkaka med jordnötter, Recept från duktiga Mia Öhrn

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3,5 dl (210 g) vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 förpackning (à 78 g) kolafyllda chokladbitar, till exempel Center

Topping

  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl jordnötter
  1. Klä en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Smält smöret i mikron eller i en kastrull på spisen. Vispa ihop socker och ägg lätt. Mät upp och blanda mjöl och kakao, och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret.
  2. Häll smeten i formen. Tryck ner kolagodiset i smeten och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 10 – 12 minuter. Låt svalna och lossa sedan formens kant.
  3. Smält chokladen till toppingen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Rör ner nötterna och bred blandningen över kakan. Låt stelna i kylen.

bro

 

Brownies,12 stora bitar. Recept från duktiga Mia Öhrn

  • 250 g mörk choklad, gärna 70 % kakao
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 3 dl råsocker
  • 3 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl (60 g) vetemjöl
  • Drygt 1 dl (60 g) kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  1. Klä en ugnsform, cirka 20 x 26 cm, med bakplåtspapper, eller smörj den.
  2. Smält 200 g av chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron och låt den svalna lite. Hacka resten av chokladen grovt.
  3. Vispa smöret och råsockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan och vispa ordentligt mellan varje tillsats av ägg. Rör ner den smälta chokladen i smeten. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop till en smet och vänd sist ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen och släta ut den.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i knappt 30 minuter. Prova gärna med en sticka, smeten ska ha stannat och inte kännas rinnig, men kakan ska heller inte vara helt genomgräddad.
  5. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar. Kakan är riktigt mäktig, så det skadar inte att skära den i mindre bitar än på bilden.

brownie

Eksta chokladkaka, Recept från duktiga Anna Bergenström

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 rågade dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl siktad kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • (inget bakpulver)

Gör så här:

  1. Smält smöret eller margarinet och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker pösigt, häll i det smälta fettet och rör om.
  3. Mät upp mjöl, vaniljsocker och siktad kakao i en skål och rör om så att kakaon blir klimpfri.
  4. Blanda med äggen och häll kaksmeten i en smord och bröad kakform.
  5. Grädda i 175° ugnsvärme i exakt 24 minuter för en liten kakform med ca 20 cm:s diameter.
  6. Eller i 21 minuter för en form som är 23 cm i diameter.
  7. Några minuter för lång gräddning och kakan blir nästan trist.
  8. Kakan ska helst stå minst 3 timmar innan den serveras.
  9. Den stelnar när den kallnat.

Chokladkladdigkaka, eget recept

  • 4 ägg
  • 5 dl socker
  • 250 g smör
  • 300 g mjölkchoklad
  • 3 dl vetemjöl + 2 tsk bakpulver
  • frön från 1 vaniljstång, kan ersättas med ca 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj och bröa en springform. Vill man så kan man spänna fast ett bakplåtspapper på botten.
  3. Smält smöret.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Rör ner smöret, mjölet utblandat med bakpulver, vanilj och kakao. Smält chokladen försiktigt och blanda ner i smeten.
  6. In i ugnen sådär 35-40 min.

Chokladfudgekaka,ca 10 bitar. Recept från duktiga Elisabeth Johansson

  • 150 gram smör
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kaffe, kallt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver

Fudge

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 gram mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt
  • 75 gram smör, rumstempererat

Garnering

  • 1 msk kakaopage1image13360 page1image13520 page1image13680 page1image13840 page1image14000 page1image14160 page1image14320 page1image14480 page1image14640 page1image14800 page1image14960

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.

3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

5. Pudra över kakao.

Ps. Samtliga chokladiga bilder är lånade från Mia Öhrn och alla hör inte till recepten. Flera av dem är tagna av duktiga fotografen Ulrika Pousette. Ds.

 

 

 

Annons
Kommentera (5)

Kommentera

  1. Margaret

    Se5 fint det var pe5 barnerommet i fgoirre innlegg, den gyngestolen var se5 fin, tror jeg ville beholdt den sort. Men den ville nok ha ve6rt lekker i hvitt, vanskelig valg;0)Fastelavensriset var lekkert og annerledes, det er se5 mye oppfinnsomt e5 se rundt hos andre bloggere, og du har se5 mye fint.Ha en fin onsdag!

  2. Jurema

    Fastelavensboller er jo bare se5 utrolig godt! Bel visst ikke noe bloler pe5 meg i ge5r, for jeg klarte e5 glemme hele fastelavan. Jeg trodde jo det var morsdag i ge5r jeg *ler* Jeg har visst ge5tt glipp av innlegget ditt om det nydelige barnerommet! Spillede5sa var jo kjempesf8t! Se5 herlig rom da! Jeg synes det er en se5nn lur ide e5 bruke tallerkenhyller til bf8ker! Plassbesparende, og samtidig se5 dekorativt!d8nsker deg en fortsatt fin uke!Klem fra Beth

  3. Sofie

    Hej! En snabb fråga. Den översta bilden i chokladinlägget, med den blanka, mörka chokladkakan.
    Den som nästan ser ut som en mousse, vilket recept är det? Jag hade svårt att få ihop den med ngt av de följande recepten.
    Tack på förhand!
    Med vänlig hälsning,
    Sofie i Malmö

Se fler...