Nu flyttar Elsies Päron vidare.

Okej mina vänner, nu är det dags. Nu flyttar bloggen vidare på nya äventyr.

Tack härliga Loppi och alla fina människor som finns där, Katarina, Charlotta, Theresa, Lisa och ni andra. Det har varit en fröjd att få hänga med er och jag tror allt att vi kommer ses och höras ändå:)

Fylld av pepp säger jag välkommen in till Kristins och hoppas innerligt att ni hänger med mig.

Kram Kristin

 

Annons

Gott Nytt År!!

3

Ligger i vår säng med snarkande barn på vardera sida och tittar på fyrverkerier på himlen. Sova är de inte så bra på, men snarka det kan de minsann. Här var det nämligen nyår igår eftersom Patrik jobbar idag. All god mat som vi åt då får jag återkomma till, för gudars så gott det var. Därför ligger vi här i pyjamas idag och har firat in det nya året med popconr.

Jag är väldigt förtjust i nyår med allt vad det innebär. Fest, partaj och klackarna i taket får det gärna vara, men just nu hade jag faktiskt inte velat vara någon annanstans än bredvid mina små snarkande traktorer.

Våra barn gör mig tokig, det brukar jag vara ganska tydlig med. De är skitjobbiga, men jag älskar dem så mycket så att det gör ont. Knasbollar som vi är så evigt tacksamma över att de finns hos oss. Att de är friska, mår bra och att de är just så knasiga som de är.

1

Jag gillar mest är att summera året, minnas, packetera det och ta med sig in i nästa. Se fram emot nästa år, hoppas, önska och lova. Det är faktiskt något magiskt med det, och man inser alltid vad mycket man har att vara tacksam över.

Jag och Patrik satt uppe alldeles för länge igår, drack alldeles för mycket gott vin och åt alldeles för mycket god mat. Spelade vinylskivor och tänkte både bakåt och framåt. Visst är det en härlig känsla att känna sig både ung och gammal. Rik på upplevelser och erfarenheter samtidigt som man har massa kvar att averka.

5

Vi har varit tillsammans i 14år det här året och jag älskar att tänka tillbaka på vart man har varit varje nyår. Vart i livet och vart i världen. På en strand i Mexico, i en hängmatta i Philipinerna, mitt i ett strömavbrott i Costa Rica, hos bästa vänner, i någons stuga eller något år som man kanske inte minns så bra.

Det jag tar med mig från året som gått är massa saker, men om jag skall nämna några så är jag som alltid tacksam för att jag är så lyckligt lottad med bra vänner. Jag fattar inte riktigt hur man gör utan vänner. Tack alla ni fina! Och tack familjen.

Jag är faktiskt även lycklig över att jag har haft ett tufft år på många sätt. Det här frilansandet som jag sysslar med har verkligen inte bara varit en dans. Inte något bra ekonomiskt år, eller speciellt rofyllt för någon som tycker om att planera och strukturera.

Skall skriva mer om det någon dag, och ta ett rekordeligt skitsnack om det däringa systemet. Vad som varit fint med det är att jag omprioriterat så mycket. Pengar, tid, stress och glädjen i att få göra något man brinner för.  Det har varit skitnyttigt att röra runt i den grytan.

Jag är tacksam för alla nya småknoddar som mina vänner fått, att vi fick åka och hälsa på bästis Cecilia, att jag fått göra en Kokbok och fått lära känna Michael och Josefin.

Sen är jag så tacksam för er. Alla ni som läser och hänger med. Tack! Alldeles, alldeles snart så flyttar vi bloggen och jag hoppas verkligen att ni hänger med.

Vad är ni tacksamma för? Blir ni lika sentimentala på den här dagen som jag blir?

2

Och om vi tänker framåt så ser våra löften (konstigt att lova? förhoppningar? tankar?..) ut så här.

  1. Träna varje dag i januari. Jo, faktiskt ett skitbra sätt att kicka igång om man kommit av sig lite. Det kan vara 10 armhävningar en dag och långlöpning en annan. Man måste bara göra något, OCH jag skall berätta vad jag gjort varje dag. Så häng på vettja!
  2. Skaffa mer tålamod med barnen. Någon som vet vart man köper det?
  3. Att blogga och skriva mer om vegetariska alternativ. Vi lagar och äter det, men skriver inte om det.
  4. Bli bättre på att berätta för alla som jag håller kära hur mycket de betyder för mig.

Sen var det något mer, något vi inte berättat ännu…..jo just det, vi skall äntligen gifta oss! Det ni! 2014 känns bra.

 

Mörk chokladtryffel & vit chokladmousse

 


tryffel

Ok!

Ingen panik.

Andas. Nyårsdesserten är inte avgörande för det kommande året eller summerar ihop året som passerat. Det är bara något gott att stoppa i munnen.

Jag har fått flera förfrågningar på desserttips där det skiner igenom lite panik. Så till alla er som preppar inför middagen i morgon, ta det lugnt! Känner ni att ni har tagit på er lite för mycket så stryk något, delegera något, köp det färdigt eller gör det till en gemensam aktivitet med gästerna. Alla i sällskapet kommer uppskatta mycket mer att komma hem till eller få besök av någon som inte är sönderstressad och bjuder på en sak mindre. Påminn er om varför man gör det här och att det skall vara kul inget annat!

Här kommer två lättgjorda desserter. Överst en bra tryffel på mörk choklad, och nedan en Vit chokladmousse. Stressa lugnt!

Mörk chokladtryffel, ca 20st

  • 200 g mörk choklad, minst 70%
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • ev. smaksättning 2 msk konjak eller apelsinlikör
  • garnering –  kakao
  1. Hacka chokladen grovt.
  2. Koka upp grädden. Tillsätt chokladen, vaniljsockret och spriten. Dra kastrullen från värmen. Rör tills chokladen smält och allt är väl blandat.
  3. Låt smeten svalna. Ställ den i kylen för att stelna ett par timmar.
  4. Ta ut kulor av smeten med en sked och rulla dem i handen. Rulla tryfflarna i kakao.
  5. Förvara i kylen.

mousse

Vit chokladmousse, 6 st.

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad (gärna Fazers vita choklad med citron, mmmm)
  • 2 dl kesella

1. Vispa grädden fluffig.

2. Smält chokladen försiktigt i vattenbad, rör om under tiden och se till att den smälter ordentligt och att det inte blir några bitar kvar.

3. Mät upp kesella i en bunke och rör ner den smälta chokladen. Vänd sedan ner grädden. Rör om ordentligt och häll upp i serveringsskålar och låt stå i kylen i minst en timma för att stelna.

4. Servera med bär, frukt eller godis.

tr

Annons

Bästa chokladkakan

 

tryffel_3733

God morgon på er!

Jag antar att ni är flera som söker efter dessert till nyårsafton för det trillade in många frågor på tips på den bästa Chokladkakan. Eftersom jag vet mina begränsningar vad gäller choklad så överlåter jag vispen till riktiga sockerbagare. Så här kommer några säkra kort från duktigt kvinnfolk. Lycka till!

Kladdkaka med jordnötter, Recept från duktiga Mia Öhrn

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3,5 dl (210 g) vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 förpackning (à 78 g) kolafyllda chokladbitar, till exempel Center

Topping

  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl jordnötter
  1. Klä en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Smält smöret i mikron eller i en kastrull på spisen. Vispa ihop socker och ägg lätt. Mät upp och blanda mjöl och kakao, och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret.
  2. Häll smeten i formen. Tryck ner kolagodiset i smeten och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 10 – 12 minuter. Låt svalna och lossa sedan formens kant.
  3. Smält chokladen till toppingen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Rör ner nötterna och bred blandningen över kakan. Låt stelna i kylen.

bro

 

Brownies,12 stora bitar. Recept från duktiga Mia Öhrn

  • 250 g mörk choklad, gärna 70 % kakao
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 3 dl råsocker
  • 3 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl (60 g) vetemjöl
  • Drygt 1 dl (60 g) kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  1. Klä en ugnsform, cirka 20 x 26 cm, med bakplåtspapper, eller smörj den.
  2. Smält 200 g av chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron och låt den svalna lite. Hacka resten av chokladen grovt.
  3. Vispa smöret och råsockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan och vispa ordentligt mellan varje tillsats av ägg. Rör ner den smälta chokladen i smeten. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop till en smet och vänd sist ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen och släta ut den.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i knappt 30 minuter. Prova gärna med en sticka, smeten ska ha stannat och inte kännas rinnig, men kakan ska heller inte vara helt genomgräddad.
  5. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar. Kakan är riktigt mäktig, så det skadar inte att skära den i mindre bitar än på bilden.

brownie

Eksta chokladkaka, Recept från duktiga Anna Bergenström

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 rågade dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl siktad kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • (inget bakpulver)

Gör så här:

  1. Smält smöret eller margarinet och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker pösigt, häll i det smälta fettet och rör om.
  3. Mät upp mjöl, vaniljsocker och siktad kakao i en skål och rör om så att kakaon blir klimpfri.
  4. Blanda med äggen och häll kaksmeten i en smord och bröad kakform.
  5. Grädda i 175° ugnsvärme i exakt 24 minuter för en liten kakform med ca 20 cm:s diameter.
  6. Eller i 21 minuter för en form som är 23 cm i diameter.
  7. Några minuter för lång gräddning och kakan blir nästan trist.
  8. Kakan ska helst stå minst 3 timmar innan den serveras.
  9. Den stelnar när den kallnat.

Chokladkladdigkaka, eget recept

  • 4 ägg
  • 5 dl socker
  • 250 g smör
  • 300 g mjölkchoklad
  • 3 dl vetemjöl + 2 tsk bakpulver
  • frön från 1 vaniljstång, kan ersättas med ca 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj och bröa en springform. Vill man så kan man spänna fast ett bakplåtspapper på botten.
  3. Smält smöret.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Rör ner smöret, mjölet utblandat med bakpulver, vanilj och kakao. Smält chokladen försiktigt och blanda ner i smeten.
  6. In i ugnen sådär 35-40 min.

Chokladfudgekaka,ca 10 bitar. Recept från duktiga Elisabeth Johansson

  • 150 gram smör
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kaffe, kallt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver

Fudge

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 gram mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt
  • 75 gram smör, rumstempererat

Garnering

  • 1 msk kakaopage1image13360 page1image13520 page1image13680 page1image13840 page1image14000 page1image14160 page1image14320 page1image14480 page1image14640 page1image14800 page1image14960

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.

3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

5. Pudra över kakao.

Ps. Samtliga chokladiga bilder är lånade från Mia Öhrn och alla hör inte till recepten. Flera av dem är tagna av duktiga fotografen Ulrika Pousette. Ds.

 

 

 

Annons

Julmatsrester

 

036

Här kommer lite tips på vad ni kan göra med era julmatsrester, eller på mycket av maten som butikerna försökt bli av med just nu.  Skinka brukar finnas billiga efter jul och även om ni är är så sugna just nu så frys in eller gör ett storkok.

Skinkpaj på sesambotten 

Deg

  • 130 g smör
  • 3 dl mjöl (hälften grövre om man vill)
  • 2-3 msk sesamfrön
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 150 g av något grönt som broccoli, grönkål, spenat..
  • 150g ost
  • 300g skivad skinka
  • 100 g svarta oliver
  • 1-2 röda lökar
  • 1.5 dl grädde av något slag (jag tog matlagningsgrädde)
  • 4 ägg
  • sesamolja
  • salt och peppar
  • vill man så mer smaksättning som senap, pepparrot

Så här:

  1. Skiva ner smöret i en bunke.
  2. Tillsätt mjöl, sesamfrön och vatten.
  3. Arbeta snabbt ihop en deg som trycks ut i en pajform.
  4. Ställ formen i kylen en stund.
  5. Skär skinkan i tunna bitar och blanda ihop den med sesamolja, salt och peppar. Är skinkan rimmad så strunta i saltet.
  6. Värm ugnen till 175°. Nagga och förgrädda pajskalet 10 min.
  7. Skiva grönsaker och lägg dem i pajskalet tillsammans med skinka.
  8. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar och häll det över. Strö över ost.
  9. Grädda pajen 40 min tills den stannat.

Tips: 

  • Strunta i sesamfrön eller byt ut mot något annat som kryddor, örter, nötter eller kanske lite vetegroddar.
  • Om ni har en fin pajform som ni brukar använda, så pröva att göra pajen i en annan. Ibland kan maten bli mycket roligare bara man byter form.
  • Jag gillar när pajdegen är ganska ojämn och slarvig på kanterna, men gillar man den prydligare så skär man naturligtvis till den.
  • För att få till pajdegen bra kan man kavla ut den mellan plastfolie eller bakplåtspapper. Lyft sedan bort ena sidan och lägg den i formen med degsidan nedåt.

Pajdeg

047

Pizza, en vegetarisk & en med skinka

Deg, till ca 2 plåtar. Här är den ganska tunt kavlad, vill man ha lite tjockare deg så gör dubbel deg.

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl vatten
  • vetemjöl special
  • lite olivolja
  • salt
  1. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt olja, salt, och tillräckligt med vetemjöl special  som hälls på under bearbetning tills degen är smidig .
  3. Låt jäsa ca 30 minuter.
  4. Under jäsningen preppar ni fyllningen och sätter på ugnen på 250 grader.

Fyllning

  • tomatsås – här kokades passerade tomater ihop med finriven vitlök, salt, peppar, oregano och socker.
  • skivade färska champinjoner
  • skivad rödlök
  • ost
  • ruccola
  • kryddor – här användes hackad persilja och peppar
  • den ena hade – tunt skivad skinka
  • den andra hade squash och oliver
  1. Kavla ut degen ganska tunnt, här gjordes det direkt på ett bakplåtspapper.
  2. Bred på tomatsås och sedan ost.
  3. Lägg på önskad fyllning och strö över kryddor.
  4. Stick under en tunn, flexibel skärbräda under pizzan och skjut in den i ugnen med hjälp av skärbrädan. Helst på varma bakstenar, men har man inte det så använd en varm plåt. Sänk värmen till 220 grader.
  5. Grädda tills den fått fin färg och ser färdig ut i mitten av pizzan.
  6. Strö över ruccola och servera med en klick färskost.

046

2

Linsgryta på skinkspad, ca 4 port

  • 1 liter skinkspad (späd med vatten om ni inte hade så mycket.
  • 1-2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 -3 dl röda linser
  • 1 ask coctailtomater (eller krossade)
  • lite hetta i någon form, här var det 1 dl chilisauce
  • timjan
  • salt & peppar
  • lite olja
  1. Skölj,skala och skiva ner grönsakerna.
  2. Fräs på dem ihop med linser och kryddor.
  3. Späd med skinkspad och låt puttra tills linserna är mjuka.
  4. Servera med en klick kall sås eller creme fraiche

1

Äppelsmulpaj med pepparkaka ca 6 portioner

  • 150- 200 g smör
  • 2-3 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • 2 dl jordnötter
  • 5-6 äpplen
  • valfri mängd krossade pepparkakor att strö över och/eller blanda i.
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär äpplen i bitar.
  3. Värm smöret lite så att det blir mjukt.
  4. Dutta lite papper i smöret och smörj en form.
  5. Blanda i havregryn, mjöl, vanilj- och strösocker i smöret.
  6. Lägg äpplen i formen och fördela smuldegen över. Strö över jordnötter (eller blanda in dem i smuldegen)
  7. Sätt in pajen i ugnen i ca 20 minuter. Ytan ska vara gyllenbrun och knaprig.

Servera med grädde, glass, vaniljsås, kesella eller en av mina favoriter just nu hängd yoghurt (låt den rinna av genom ett kaffefilter så att det blir lite tjockare) i hopblandat med lemoncurd.

1

2

 

 

 

 

 

 

Annons