Elsies päron

Potatiskaka

Lammytterfilé

Hej på er!

Ni är flera som har efterfrågat en Potatiskaka som finns med i några tidigare inlägg, i detta med Lammytterfilé & Mille Fuille och även i detta med Lamm & Potatiskaka).

Jag beskrev där på ett ungefär hur man kunde göra, men här kommer ännu en variant. Så lycka till med nyårsmiddagen!

Potatiskaka (till ca 6-8port beroende på vad som serveras till)

  • 2.5 kg potatis
  • 0.5 kg morot
  • 1/2 vitlök, finriven
  • 0,5 kg smör
  • 150 g riven parmesan
  • lite tryffelolja efter smak (joo, det är värt att köpa en liten flaska)
  • salt och peppar
  1. Skiva potatis och morot tunt med matberedare, mandolin eller annat. Låt bli rumsvarmt eller skölj av i ljummet vatten
  2. Blanda samman allt.
  3. Ta fram två formar, där den ena är lite mindre än den andra. Klä den större av dem med bakplåtspapper och tryck ner potatisblandningen i den.
  4. Baka i ugnen i 1-1.5 h 125 grader. Känn på potatisen så att den är klar.
  5. När potatiskakan tas ut ut ugnen så skall den tryckas ihop som bare den. Ta den mindre formen och sätt i den större och pressa för kung och fosterland. Potatisen skall sätta sig ordentligt och fett och vätska skall tryckas ut. Ställ något tungt i formen och låt den stå över natt med tyngden på.

Nästa dag kan man ta bort tyngden och förvara kakan i kyl tills det är dags att skära upp den och värma på den. Vill man förbereda så kan man skära eller stansa ut bitar i förväg och värma på innan det är dags för servering. Det är enklast att göra snygga bitar om ni skär med en bra kniv när kakan är kall.

Potatiskaka

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. ML

    Hej! Lagar denna nu och undrar om temperaturen stämmer. Efter 1.5 tim är den ganska långt ifrån klar, och många andra recept på potatiskaka har högre grader? Håller tummarna för ett snabbt svar! 🙂

    1. kristin

      Hej ML!
      Den här bloggen uppdateras inte längre, så jag har inte så bra koll på kommentarer. Kolla gärna in här http://www.kristins.biz
      Ang. potatiskakan så är det inte en helt vanlig potatiskaka därav att den har lägre temperatur. Nu var det längesedan jag bakade den, men då blev den bra. Hoppas att din blev ok.
      Gott nytt år!

  2. Mia

    Tack! Potatiskakan blev kanoners! Visste väl att jag kunde lita på ditt recept, de är ju alltid så bra! Den där ”jaghartagimiganenalltförstornyårsfest”-ångesten skakade visst om mig rejält där ett tag 😉 …

    Älskar bloggen – keep up the good work! Gott nytt år!!

    Mia

  3. Mia

    Hej!

    Har precis tagit ur kakan ur ugnen och pressat så det står härliga till. Allt detta smör! Det rinner floder! Ska det vara så? Det är svårt att hälla bort allt för det är så kladdigt och den glider liksom ur formen. Kommer jag bjuda på en flott-kaka imorgon, eller en flott kaka? 🙂 Hur värmer jag bäst på imorgon för att minimera ev smörpölar?

    Mia

    1. kristin

      Hej Mia!

      Det skall rinna bort en massa fett, och det skall även vara lugnt att värma upp den utan att det blir massa smörpölar:) Värm på den i ca 175 grader i 5-10 minuter.

      Gott nytt år!!