Elsies päron

Lammytterfilé med syltade lökar, minimorötter, smörstekta kantareller & en getostkräm. Serverades med en Miles Fuille & rödvinssås.

20120915-122605.jpg

Godkväll på er!

Här kommer lite bilder från fredagens mycket goda middag, Lammytterfilé med syltade lökar, minimorötter, kantareller & en getostkräm. Serverades med en Miles Fuille & rödvinssås.

Här hittar ni mer recept med lamm från tidigare.

20120915-123622.jpg

Ibland är det extra fint att bo ihop med en kock, som när han en fredag köper med sig lite saker hem från jobbet. För även om jag är mycket för att fuska och hitta genvägar så kan man exempelvis inte gena sig till en riktigt god rödvinssås. Det är nog faktiskt något av det godaste jag vet, en riktigt fin rödvinssås. Jag tror inte att gemene man tänker på hur mycket jobb som det oftast ligger bakom de där olika delarna som gör den där rätten så fin på restaurangen.

En rödvinssås tar flera dygn att göra, det är så klart olika på olika ställen, men ungefär så här:

  •  Det börjas med att göra en fond.  Då beställer man hem 40 kg kalvben. Benen rostas i ugnen i 2.5 h. Under tiden så bryns massa rotfrukter, vitlök, kryddor, lagerblad, rosmarin, timjan, tomatpuré. Allt läggs ner i stimkitteln och kokas först i ett dygn, skummas av på fett, sen silar man av första fonden och får då fram den mest smakrika fonden. Sen fyller man på med vatten igen och kokar en andra fond ett dygn till.
  • Rödvinsåsen. Här fräser man grönsaker, rotfukter, kryddor och örter. Fräs med socker så att allt karamelliseras, sen på med rödvin, och allt får koka ner. På med fond och koka ner igen. Volia!

Mille feuille betyder tusen blad, är nog oftast en dessert och består av smördeg och vaniljkräm som är glaserad med fondant. Här gjordes den i form av en potatiskaka med tunna, tunna blad. Den här kakan görs ungefär enligt följande. Först spolas den skalade potatisen i varmvatten (så att smöret inte skall klumpa sig mot kylskåpskall potatis. Sen skivas potatis och morot fint, blandas med  kryddor, vitlök och slutligen smält smör. Klär ett bleck med bakpplåtspapper. Fyller med potatisblandningen. Lägg ett bleck över och bakar i ca 2 h. Sen när det är klart tas blecket ut och den stora tjocka kocken ställer sig på locket för att pressa ihop den ordentligt.

Här kommer en annan potatiskaka som jag gjort tidigare. Denna variant gjordes i en rund springform, och skars i tårtbitar.

Potatiskaka med örter & soltorkade tomater

  • 1kg mjölig potatis
  • mycket färska kryddor efter smak och tycke.
  • salt och peppar
  • 3 ägg
  • 2.5 dl mellangrädde
  • extra smaksättning som exempelvis 1 dl marinerade soltorkade tomater.

1. Sätt ugnen på 200°. Klipp en rundel smörpapper och lägg i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter).
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Strimla tomaterna.
3. Varva potatis, tomater, örtkryddor, salt och peppar i formen.
4. Vispa ihop ägg och grädde. Häll det i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Låt den gärna svalna lite innan ni skär i den. Funkar fint att göra i förväg.

Lammytterfilén tillagades på en egen, förenklad sous vide varainat. Här kryddas och vakuumförpackas i en påse som kördes på ågna i ugnen i 55 grader i ungefär 45 minuter. Detta gör dels att den inte släpper vätska och dels att den tar upp kryddorna. Sen stektes den på .

20120915-125401.jpg

20120915-125413.jpg

20120915-125540.jpg

20120915-125244.jpg

20120915-123720.jpg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kajsa

    Hej!

    Helt underbar blogg du har!, och massor med bra och roliga tips.
    Nu har jag en liten fråga, jag tänkte göra potatiskaka till nyår, jag har två st utstickare och vill såklart göra portionsstorlekar på dem.
    men jag har bara 2 utstickare, hur långt innan kan man göra potatiskakan? så jag kanske hinner göra alla 7, och.. hur länge skall dem då stå inne i ugnen?

    /Kajsa

    1. kristin

      Hej Kajsa och tack snälla du!

      Det har kommit flera frågor på just potatiskaka nu i dagarna så jag skrev lite om det igen. Det är lättare att göra snygga bitar om du skär, men vill du stansa så kanske du får hjälpa till med en vass kniv runt formens kanter.
      Kakan står sig flera dagar i kylen och behöver bara värmas upp 5-10 minuter i 180 grader.

      Hoppas det blir bra!
      Kristin

    1. elsiesparon

      Hej Lisen!

      Inte som jag kan komma på nu, men återkommer om jag gör det. Det går säkert att göra egna men jag har aldrig provat, fast blev lite sugen nu.
      Ha det gott!