Elsies päron

Ätbara julklappar

IMG_2266

God morgon!

Här kommer mer tips på julklappar, ätbara saker som man kan ge till någon för att göra själv. Ta eran favoritkaka, bröd eller annat och blanda ihop alla torra ingredienser. Gärna i en fin glasburk och att man lägger ingredienserna i synliga lager. Skriv recept och några rara ord på ett papper som fästes på burken.

Här kommer tre paketförslag som vi även hade med i veckans Metro. Ni missar väl inte det, att Michael Krantz och jag bjussar på recept där på torsdagarna. Den här veckan har även finurliga Josefin Manderholdt varit med. Josefin och Michael var även hos Mix Megapol Morrongänget i veckan och pratade om vår kokbok. Jag var hemma och snöt mig och förundrades över hur mycket snor en männisika kan producera.

Öl- och valnötsbröd, 1 bröd cirka 120 minuter

 • 50 g valnötter
 • 4 dl dinkelmjöl
 • 1 dl rågmjöl
 • 1 påse torrjäst
 • 1 tsk salt
 • 1 flaska ljust öl

Så här gör du

 1. Blanda dinkel-, rågmjöl, torrjäst och salt. Häll upp i en burk eller en tom, rengjord flaska. Får valnötterna plats i burken hacka ner dessa eller lägg i en celofanpåse och sätt fast på brödmixen. Fäst även bakinstruktionen:
 1. Häll mixen och hackade valnötter i en bunke, tillsätt 1 dl (45° varmt) vatten och 2 dl av ölen. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Häll degen i en smord brödform och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250° och ställ in brödet, lägg ett bakplåtspapper över de första 30 minuterna, ta bort  pappret och grädda ytterligare 15 minuter.

IMG_2289

 

Varm choklad i julgranskula, 1 kopp 5 minuter

Använd tomma julgranskulor från t. ex. Panduro eller snygga glasburkar och dekorera med band.

 • 2 msk mjölkpulver
 • 0,5 msk kakaopulver
 • 1 msk strösocker

Så här gör du

Fyll kulorna med ingredienserna, antingen i skikt eller blanda ihop och fyll. Vid servering, rör du ut mixen med två deciliter vatten i en mugg.

 

IMG_2304

 

Personlig te-blandning, 10 minuter

 • svart te
 • torkade ätbara blommor ex blåklint, ringblomma, ros
 • torkad frukt, ex mango

Så här gör du

 1. Gör en blandning och smaka av. Fyll en burk och fäst ett snyggt band, eller sy egna te-påsar. Vi har dessutom fäst små citat på påsarna.

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mikaela

  Vilka mysiga idéer! Särskilt att göra eget te, det hamnade på min måste-göra-lista! Är det sån torkad frukt man kan köpa i påse i matbutiken som du menar, kanske en dum fråga men det kanske är skillnad på torkad frukt o torkad frukt? Har du inte nåt enkelt o gott julgodis man kan göra utan att behöva termometer eller göra kulprov, såna recept känns så avancerade, hihi! O gärna nåt som ungarna kan vara med o gojsa ihop. Jag är helt novis på godis-fronten men viljan att skapa eget gott är stark i år 😀 Ha en alldeles finfin 3:e advent!

  1. kristin

   Hej Mikaela!

   Nu kanske jag får skäll av te-folket, men jag tänker att det funkar fint med vilken torkad frukt som helst. Tanken är ju att den skall vara hållbar som torkad, sedan mjukna i det heta vattnet och ge ifrån sig mycket smak. Du kan även torka själv i ugnen.

   Återkommer absolut med enklare godis, även jag tycker det är mekkigt med kulprov och temperaturer.

   Ha det fint!