Elsies päron

Potatisbullar och potatispluttar fyllda med jordnötter och kikärtor.

15

Heje!

Jag fick en fråga från Minna som önskade mattips till sin envisa pojk Viggo som bara vill äta potatis.  Tycka vad man vill om potatis, men det är väldigt bra barnmat i alla fall. Kan även tycka att potäterna har fått bli lite väl mycket syndabock i kolhydratdebatten. Jag tror att det är för att man har ätit så mycket tråkig potatis i sina dagar. Under vinterhalvåret, de där torra som mest bara låg där för att fylla ut tallriksmodellen. De liksom bäddade för att vara utbytbara.

Så svenska lantbrukare tackar dig Viggo, keep it up!

18

Jag tycker att det är så vansinnigt trist att skala potatis, så när det väl blir av så brukar jag skala på en stor omgång som går av bara farten. Och då kan det exempelvis bli: soppa, mos, pluttar, ugnsrostade rotfrukter, bröd och bullar. För om barnen nu har snöat in på just en sak, så får man försöka att variera den så gott det går och klämma in lite mer näring.

Har man väldigt svårt att få i barn (äldre, sjuka…) näring så är potatismos något man ofta använder för att gömma fett i. Man kan tillföra mycket kalorier utan att det smakar fett eller skär sig. Det är inte det vanligaste problemet hos oss alla, men finns framförallt hos de små och de äldre. Vill man inte ösa på med kalorier så jobbar man med mer kryddor och smaker istället.

Tycker man nu att det är trist att skala potatis (och är inte en knöl som skall frysas) så försök använda samma bas och få ut så mycket av den som möjligt. Här kokades ett storkok potatis där ena halvan blev soppa, och den andra blev ett mos.

5

Av moset så blev en del

 • Mos som smaksattes med muskot, parmesan, smör, salt och peppar.
 • Pomme duchesse
 • Potatisbullar med kikärtor, jordnötter & cornflakes
 • Potatispluttar (som våra barn kallar dem) som ugnsbakades.

7

8

9

Potatisbullar med kikärtor, jordnötter & cornflakes

 • 2 dl kokade kikärtor
 • 2 dl kallt mos
 • en näve jordnötter
 • en klick jordnötskräm
 • 1 ägg
 • om man vill även lite ost
 • salt & peppar
 • panering – cornflakes & ströbröd
 1. Mixa först samman paneringen. Ta två skivor gammalt bröd och en näve cornflakes och kör i mixern. Det kan vara lite småbitar kvar.
 2. Mixa sedan allt annat och smaka av.
 3. Forma bollar/biffar.
 4. Vänd dem i paneringen och stek på dem i en het panna.

 

13

Samma kikärtsmos som även spritsades ut till Potatispluttar (bilderna på de små tornen)

 1. Fyll en spritspåse och spritsa ut små torn. Här användes en plastpåse där ett hörn kliptes av.
 2. Baka av i ugnen tills de fått färg, ca 5-10 minuter i 180 grader.

Pomme Duchesse som egentligen inte är annat än en tjusigare form av gratinerat mos, oftast utblandat med några extra äggulor och smör. Man kan naturligtvis smaksätta det med lite vad man vill och behöver inte ha med kikärtor och nötter. Vill ni piffa till det så använd en spritspåse med munstycke och kanske spritsa ut det på en traditionell planka.

Eller kanske addera lite finhackad, stekt gul lök, några finhackade ansjovisfileer och pudra över ströbröd innan ni gratinerar dem.

Voila, Janssons Frestelsepluttar!

14

16

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Cecilia

  Kristin, du är så himla, himla, himla bra. Och skriver så KUL! Och snyggt! Och eget. Men framför allt är du så himla himla bra. Och att du KAN så mycket. Jag tror jag tävlar med min mamma om att vara ditt största fan. Puss!