Elsies päron

Rotfrukter i ugn med getost, granatäpplen & pinjenötter

IMG_6430

God morgon på er!

Här kommer en av mina favoriter som vi även tipsar om i dagens Metro. Ett stort fat med ugnsbakade, fina rotfrukter toppade med både gott och nyttigt. Granatäpplen är nämligen fullproppade med antioxidanter, något som inte skadar att knapra i sig lite så här års. Tycker ni att det skvätter väldigt när man försöker få ut kärnorna ur granatäpplena så öppna dem under vatten och sprätta ur innehållet. Kärnorna skall sjunka och skalet flyta.

Jag gör många varianter på sådana här sallader. När man tillagar något som blir varmt, lite oljigt och smakrikt för att sedan blanda ut det med sallad och grönsaker. Så gott, enkelt och dekorativt.

Rotfrukter i ugn med getost, granatäpplen & pinjenötter

  • 1 kg potatis
  • 500 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 2 msk honung, flytande
  • 2 msk rapsolja
  • kryddor som rosmarin, basilika, oregano
  • flingsalt och peppar
  • 100 gram ruccolasallad
  • 200 gram getost
  • 1 granatäpple
  • pinjenötter
  1. Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta, skala och klyfta rotfrukterna. Lägg bakplåtspapper på en plåten och lägg klyftorna på plåten, ringla över olja och honung. Strö över kryddorna och blanda. Om du använder vinterpotatis täcke då plåten med folie så att det inte bränns. Låt stå i ugnen i ca 45 minuter.
  2. När rotfukterna känns färdiga. Lägg dem på ett stort serveringsfat och varva med ruccola. Smula över getosten, strö över kärnorna från granatäpplet och pinjenötterna. Klart att servera.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny

    Hej Kristin!
    Tack så mycket för detta tipset!
    Har gjort detta tre gånger nu och det är SÅ gott!
    Har blivit en favorit!
    Tänkte be om ett tips på(varm) fläskfilé till detta.
    Vi vill ha rödvinssås och bearnaiesås till.
    Vi kommer att vara 12 vuxna.
    KRAM

  2. Anneli

    Kan meddela att jag fick mkt beröm för middagen i fredags! Serverade kall fläskfilé som marinerats över natt och kall kyckling till din rotfruktssallad. Han skickat receptlänken till mina vänner nu och hoppas de hitrar till din fantastiska blogg 🙂
    Ingen ripasso blev det dock utan ett annat vin på inrådan av personalen på Systembolaget.

    1. kristin

      Hej Anneli!
      Yeeyy!
      Åh vad bra, och vad bra att du lyssnade på systembolagets råd. De har koll, och man borde nyttja dem jämt.
      Ha det gott!

  3. Anneli

    Åh detta lät väldans gott. 🙂 skall ha lite tjejmiddag på fredag och då lät ju detta som det skulle passa fint! Har du tips på något att servera till, tex kött eller fågel? Inte för avancerat 😉 Om du dessutom har något drycketips till skulle jag bli alldeles alldeles jätteglad. Och du – din blogg är toppen, precis som den är!

    1. kristin

      Hej Anneli!

      Tack!
      Den här rätten är så snäll i smaken så du kan nästan servera vad som helst: varmrökt lax och kall pepparotssås, kanske ugnsbakad kyckling eller blandat kallskuret.
      Kanske lite parmaskinka, gott bröd, en chevresås (bara mosa ner chevreost i creme fraiche och smaksätt med salt & peppar) och dricka en prisvärd Valpoicella Ripasso till.
      Hoppas det blir finemang:)
      /Kristin

      1. Anneli

        Åh tack Kristin! Både för gott tips och för att du tar dig tid att svara!
        Kör nog på lite kallskuret och ripasson!! 🙂