Elsies päron

Barnmat

 2 Barnmellis

God förmiddag!

Ni har efterfrågat lite mer mattips till småfolket så här kommer det. Våra barn är som jag nämnt väldigt kräsna, men aptiten beror mer på humör och dagsform än på vad det är som serveras. Vi försöker att inte göra för stor grej av det men det är klart att livet blir lite enklare om barnen äter maten som serveras. Så vi försöker väl att tillgodose så bra vi kan utan att det känns som att man curlar allt för mycket. Som hos oss just nu så har vi mest middagsro om de får äta med sina Hello Kitty bestick, sitta själva vid Lillebordet (ett barnbord) och får kallekeso (keso som är kall) till maten. Helst även äta i sin picknicklåda. Nästa vecka är det några andra livsviktiga saker som de kan fokusera på.

Lillebordet

Sesamriddare

  • 1 brödskiva av valfri kvalisort
  • 1 ägg
  • smör eller olja till stekning.

Vispa upp ägget. Vänd brödet i ägget och stek i panna. Strö över sesamfrön under stekningen. På bilden ovan äter Bibbi även bitar av Pepparkakslimpa (blodpudding) samt Kanelriddare som är samma som ovan fast pudrade med kanel istället för sesam.

3

1

Burgare av alla de slag brukar funka fint. Eller egentligen det mesta man får äta med händerna. Äggburgare äter vi ganska ofta, mest för att vi alltid har ägg och bröd hemma. Barnen gillar kaviar så ofta äggburgare med lite kaviarkräm.

Äggburgare

  • 1 ägg
  • 1 bröd
  • en klick majonäs, creme fraiche eller färskost utblandat med lite kaviar.
  • lite grönt

Stek på ägget och montera ihop mackan.

2

Fiskburgare

Fiskburgare, (ca 4 port)

  • 400 g fiskfilé (t ex torsk eller kolja)
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 4 hackade vårlökar (eller purjolök som då behöver finhackas bättre)
  • lite citronzest (om man vill)
  • lite finriven parmesan (om man vill)
  • 1 salt och peppar
  • matfett att steka i
  1. Kör de halvtinade fiskfiléerna i matberedare till en färs.
  2. Låt ströbrödet svälla i mjölken, och blanda sedan ner i fiskfärsen.
  3. Gegga ihop färs, lök, zest, och kryddor.
  4. Forma den lösa färsen med blöta händer till 8 runda biffar. Vänd biffarna i ströbröd och stek varsamt.

Känns färsen väldigt vattnig så låt den rinna av lite eller addera mer ströbröd. Vill man så kan man smyga ner mer i mixen som gul lök, majs, kikärtor, ärtor, morot…

Fiskfärs

Vill man sätta lite mer smak på dem så exempelvis:

  • smakrik ost
  • vitlök & örter
  • pepparrot
  • grovkornig senap
  • wasabi
  • sesamolja + panering i sesamfrö
  • sweet chili + panering i krossade chasewnötter.

Barnen åt som en fiskburgare, och pärona ihop med en sesamdressad sallad. Resten av burgarna frystes in.

Fiskburgarsallad

Eller fiskpinnar som verkligen inte är svårt att göra själv, och blir så jädra mycket bättre.

Panerad torsk/Fiskpinnar

  • 400g torskfilé (helst färsk men fryst funkar fint det med)
  • 2 ägg
  • ströbröd
  • smör till stekning
  • salt & peppar
  1. Skär till filéerna i lagom stora bitar.
  2. Rör ihop äggen i en skål och blanda ströbröd med salt och peppar i en annan.
  3. Vänd bitarna först i ägget, sen i ströbröd och sen ner i het pannan.

Tips:

Gör eget ströbröd och smaksätt det med precis vad ni vill. Bara att mixa bröd som börjar bli lite torrt, mixa med exempelvis corn flakes, nötter, sesam, cocos eller kryddor. Gott, enkelt och man slipper tillsatser som av någon anledning kan finna en del av i ströbröd.

Fiskpinne

Något annat som vanligtvis går hem är att få plocka själv med maten. Vi äter ofta bröd som man får fylla med lite olika plockgrejer. Då får man leka lite med maten och barnen tänker inte alls på att de fyllde sin tunnbrödsrulle med ångad broccoli och bönor. Resterna slår man ihop till en lunchsallad.

Korv i tunnbröd

Keso & Nyponbullar, en plåt

  • 5 dl nyponsoppa
  • 2 dl keso
  • 50 g jäst
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl vetegroddar
  • en nypa salt
  • resten vetemjöl tills degen släpper från kanterna
  1. Smula ner jästen i ljummen nyponsoppa.
  2. Blanda ner grahamsmjöl, groddar, frön och keso.
  3. Blanda ner vetemjöl och salt pö om pö tills degen börjar kännas smidig och släpper från kanterna.
  4. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
  5. Stjälp upp på mjölat bakbord och forma bullar.
  6. Låt jäsa på plåt under bakduk i ca 30 minuter. Sätt på ugnen, 200 grader.
  7. Baka av i 200grader i ca 15 minuter.

1

Gratäng, pudding, låda, paj och omelett är ett tacksamt sätt att ta vara på rester. Vad som klassas som vad brukar låta lite olika Jag brukar mest skära ner de rester som fanns och slå över en äggstanning. Ibland kanske med en pajbotten och ibland med ett osttäcke. Här är det Makaronipudding som serverades i dippform. Bulgurgratäng med skinka och en Paj med kassler och fetaost. Funkar även bra att stoppa ner i matsäckslådan och äta kallt.

Äggstanning – Här finns massa varianter, men jag brukar oftast ta ungefär dubbelt så många ägg som dl vätska och smaksätta med riven ost och kryddor.

Makaronipudding, 4 port

  • 4 port makaroner eller annan pasta
  • 5 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 150 g riven ost
  • 1 msk smör eller margarin
  • 300 g korv
  • ½ purjolök
  • 1-2 morötter
  • salt & peppar
  1. Sätt ugnen på 220°C.
  2. Smörj en form och fyll mes pasta, korv och skivade grönsaker.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar i en bunke och häll i formen.
  4. Sätt in makaronipuddingen mitt i ugnen ca 20 minuter.

Vill man så kan man bryna på korv och grönsaker lite.

Gratäng och pudding

Kassler & fetapaj

Deg

  • 125 g smör
  • 3 dl mjöl (hälften grövre  om man vill)
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 150 g av något grönt som blomkål, broccoli, grönkål, spenat..
  • 200 g feta
  • 100 g grovt hackade, gärna rostade nötter eller mandlar
  • paprika, gul eller röd
  • 1.5 dl grädde av något slag (jag tog matlagningsgrädde)
  • 4 ägg
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Hyvla ner smöret i en bunke.
  2. Tillsätt mjöl och vatten.
  3. Arbeta snabbt ihop en deg som trycks ut i en pajform.
  4. Ställ formen i kylen en stund.
  5. Värm ugnen till 175°. Nagga och förgrädda pajskalet 10 min.
  6. Strimla grönsaker och lägg den i pajskalet tillsammans med tärnad fetaost och nötter.
  7. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar och häll det över.
  8. Grädda pajen 40 min tills den stannat.

Tips: För mer smak i pajdegen så tillsätt exempelvis kryddor, sesamfrön eller citronzest.

Pajdeg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Massa bra tips! Tack.
    Just att äta utan bestick brukar vara poppis. Ibland på fredagar (när vi äter ”vuxenmiddag” i lugn och ro när kottarna sover) bara ställer vi fram allt och de får äta som de vill med händerna (färkpasta, grönsaker, ostbitar, kyckling etc) och vips så slinker allt ner. Frukten får de själva trä på tandpetare och då äts det också massor.

    1. elsiesparon

      Bra tips!
      Tack Johanna. Och jag håller ju med dem, ibland är det jädrigt gött att få slafsa med händerna:)

      Trevlig dag till dig!