Elsies päron

Halloweengodis

IMG_1243

God morgon!

Ni vet den här karln Michael Krantz som jag samarbetar en del med. Han är inte bara skitrolig att jobba med utan även himla duktig. Ungefär det man vill ha hos en arbetskompis. En av fördelarna med vårt samarbete är att vi är så olika. Är säkert lika också men olika på tillräckligt många plan för att resultatet skall bli något nytt.

Något Michael är riktigt bra på (och jag inte alls) är sådant här.  Att få pilla,  leka och skapa. Dessa recept hade vi med i förra veckans Metro, om ni kanske känner igen dem. Mer recept hittar ni i dagens Metro.

IMG_1236

 

Rulltårta med taggtråd, 1 rulltårta, ca 45 minuter

 • 3 ägg
 • 1,5 dl strösocker
 • 2 dl vetemjöl
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 1 msk vatten

Fyllning

 • 3 gelatinblad
 • 3 dl grädde
 • 1,5 dl slät apelsinmarmelad
 • orange hushållsfärg
 • lakritssnören till dekor

Så här gör du

 1. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda vetemjölet med bakpulvret och vänd ner i äggsmeten. Rör också i vattnet ovh blanda till en jämn smet. Bred ut smeten försiktigt över bakplåtspappret och grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8 minuter. Vänd upp på ett sockrat bakplåtspapper.
 2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Lyft upp dem och smält dem försiktig i en gryta. Vispa grädden och blanda med marmelad och orange hushållsfärg. Tillsätt gelatinet i en jämn stråle och vispa under tiden. Låt moussen stå i kylen 20 minuter. Bred moussen över kakan och rulla ihop, lägg skarven nedåt.
 3. Tvinna två lakritssnören, knyt små bitar av snöre med 10 cm avstånd. Klipp till ändarna på småbitarna så de ser taggiga ut. Dekorera kakan och servera.

 

IMG_1249

Halloweenskumtoppar, ca 24 st. ca 2 h

 • 1 pkt rån
 • 1 dl vatten
 • 4 msk glukos
 • 3,5 dl strösocker
 • 2 msk gelatinpulver
 • 1 dl vatten
 • 4 äggvitor
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 200 g vit choklad
 • 1 msk neutral olja
 • rosa och orange hushållsfärg

Så här gör du

 1. Med hjälp av en rund pepparkaksform tar man ut rundlar ur rånen.
 2. Blanda gelatinpulver och vatten i ett glas. Vattnet ska vara riktigt kallt. Rör om och ställ åt sidan. Det kommer att bli en klump efter ett tag, men det gör absolut ingenting. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt vaniljpulver.
 3. Häll 1 dl vatten, glukos och strösocker i en kastrull. Låt blandningen koka till 110°. Ta av plattan från värmen och ha i gelatinklumpen. Rör runt tills den löst upp sig helt, tillsätt eventuellt hushållsfärg.
 4. Häll därefter i sockret i äggvitan vispa hela tiden och vispa ytterligare 10 minuter tills smeten bildar toppar.
 5. Fyll smeten i en sprits med och spritsa ut lämplig mängd på varje bit kex och ställ därefter in dem i frysen minst en timma. Där ska de helst stå en timme för att stelna helt.
 6. Smält choklad över vattenbad, tillsätt olja och eventuellt färg. Doppa kakorna i chokladen och låt rinna av på ett galler.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.