Elsies päron

Carpaccio & prisvärda viner

IMG_6806

Hej fredag!

Här kommer förslag på den goda och lyxiga förrätt som vi tipsade om i förra veckans Metro. Oxfilé är som bekant ganska dyrt och kan även vara svårt att skära fina tunna bitar av. Jag tycker att det bästa är att gå till en chark och köp precis så mycket ni vill ha och be dem skiva upp det så slipper ni onödigt svinn. Om ni skall handla i en mindre butik eller chark så kan det vara bra att ringa och kolla först, de har antagligen oxfilé men kanske inte fryst och vill nog stoppa in den i frysen innan de skivar den riktigt fint.

Carpaccio

 • 300 g oxfile
 • 1 ask ruccola
 • 2 näva rostade pinjenötter
 • 200 g parmesan
 • god olivolja
 1. Gör en rulle av köttet och rulla in den/fixera den i en bit plastfolie. Är det en stor bit kött så dela den i två mindre bitar på längden. Det är svårare att skära om rullen blir för tjock. Frys sedan in rullen.
 2. Ta ut den och ta fram er vassaste kniv. Rullen skall fortfarande vara fryst när ni börjar skära. Skär hela, runda bitar så tunt det går. De kommer tina på tallriken och då plattas ut ännu mer. Annars kan ni banka ut dem lite med baksidan på en ren kastrull.
 3. Lägg skivorna som en blomma på tallriken. Smula över flingsalt och ringla över olja.
 4. Lägg en hög med rucola på mitten. Ringla över lite mer olja. Strö över pinjenötter. Hyvla över rikligt med parmesan.
 5. Carpaccio kan göras på kött, fisk, skaldjur och varieras på massa olika sätt. I Sverige kan man väl egentligen inte säga att någon av dem är rätt eller fel, vilket de säkert kan i Italien. Så som vi gjort här tror jag hör till en av de vanligaste serverade varianterna i Sverige .Detta är ganska bra tilltagna portioner

Jag vet att jag är dålig på att tipsa om dryck till maten (förutom äppelmust då) och ni efterfrågar ofta det. Jag tycker vi dricker mycket god dryck, men jag drar mig ofta från att tipsa om den. Jag är inte så kunnig på viner eller öl och stör mig alltid själv på folk som låtsat vara det. Sen sätter jag nog min  ”floyd och hittepågräns” vid maten, någon måtta får det vara i chansningarna.

MEN, jag tror att många av er som läser är ungefär som jag, inte så himla kunniga men uppskattar när det smakar gott. Och det är faktiskt roligt att få tips

Jag har nog oftast några olika typer av systemetbesök. Antingen skall vi äta något väldigt satsat och har då rådfrågat vår kloka, kunniga kompis Lisa. Har Lisa sagt något så köper jag det. Eller så vet jag vad vi skall äta och tar hjälp av personalen. Är det så att jag inte vet vad vi skall äta så provar jag helst några nya ekologiska viner eftersom det kommer massa bra nyheter där.

Sen har man de där tillfällena när man bara vill ha något gott, inte för dyrt och som kan funka till vad vi nu väljer att laga för mat. Några säkra, prisvärda kort helt enkelt.

Vintips

Nu kommer jag inte på så många, men här är några prisvärda:

Rött vin 

 • Pater Sangiovese (nr 22316) Kryddigt & Mustigt, 77:-
 • Castelforte Ripasso (nr 5352) Kryddigt & Mustigt 79:-
 • Caravan Durif (nr 6573),  Fruktigt & Smakrikt 89:-

Vitt vin

 • Graham Beck Chardonnay Viognier (nr 15515) Torrt, Friskt & Fruktigt, 65:-
 • Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie (nr 2185) Torrt, Friskt & Fruktigt, 64:-

Och vad säger ni? Vilka är era favoriter? Både dyrgripar till billighetsviner?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jill

  Åh så bra inlägg!

  Älskar Carpaccio fast visste inte att man kunde skära den så finurlig och vntips mottages tacksamt.
  Som du skriver de flesta vill nog mest dricka något gött:)
  Trevlig vecka till Elsies päron

  Jill

 2. Viktoria (Lyckans)

  Jag gillar också Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie. Mitt första tips är ett i samma prisklass: Brochet Facile (2267) och ekologiskt odlat. Mitt favoritvin är dock Les Fumées Blanches (22139). Det är mmmmmmmgött! Ni måste prova båda.

  Rött vin dricker jag tyvärr inte längre. Två klunkar och huvudvärken kommer som ett brev på posten. Väldigt trist för jag brukade älska riktigt kraftiga, mörka röda viner. Trist men jag får väga upp med bra vita istället!

  Ha en bra lördagkväll och söndag!