Elsies päron

Torka, frysa & förvara kryddor

01

Här kommer dagens husliga tips. Att ta tillvara på kryddträdgården eller även på köpta färska kryddor som man kan tycka ger sig väl fort ibland. De finns massa olika sätt att ta tillvara på dem, det vanligaste är nog att torka. Det kan man göra i buketter, i speciella hängrokar,  i ungen, i micron, i kryddtorkare m.m.

Jag gjorde enklast möjliga och hängde upp kryddkvistar allteftersom i ett flätat underlägg från Ikea. Sen har det plockats därifrån när de har torkat. Här kan ni ser hur det såg ut.

Sen förvarar man dem i tätslutna burkar eller påsar. Helst ganska svalt och mörkt. Jag tycker att det är enklast att lägga in hela kvistarna, eller så plockar man ner bladen. Smula bara inte sönder dem förens ni skall använda kryddan eftersom det är då smaken frigörs. Detsamma gäller när ni använder köpta kryddor.

Tänk även på att torkade kryddor har ett bäst före datum, och antagligen ungefär alla hushåll i Sverige har nog för gamla kryddor i sin kryddhylla.

1

Vill man inte ha massa kryddor hängandes i köket (fast man får om man vill) så kan man istället torka dem i ugnen.

Torka i ugn så här:

 1. Bred ut kryddorna på et bakplåtspapper på en plåt.
 2. Sätt ungen på ca 25-30 grader och låt ugnsluckan stå på glänt.
 3. När kryddorna är torra är de klara.

 

Alla kryddor är inte lika enkla/bra att torka. Exempelvis basilika, dill och gräslök är mycket enklare att frysa.

Frys in så här:

 • Spola av kryddorna med vatten.
 • Låt dem torka.
 • Hacka ner dem.
 • Frys in dem i burkar, påsar eller isfack.
 • Använd direkt ner i maten.

2

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Josefine

  hej!
  jag har just kommit hem med torkade kryddor från en mysig kryddbutik i Frankrike. Har dock ingen möjlighet att kontakta dem.
  Undrar om du vet hur man säkrast förvarar kryddorna utan att småkryp börjar komma in i burken. Ja vet, det låter lite obehagligt men kryddor kan få småkryp det fick jag med mig från den affären!
  Jag blev besviken efts jag köpt en hel del fänkål och när jag kom hem ville jag kolla en extra gång då hittade jag dem!!

  jag köpte inte bara fänkål utan spiskummin och curry. Tror du man ska slänga dem fastan man kollar att de inte finns i påsen?
  Har du något gott tips? vh Josefine