Elsies päron

Thaikyckling och hemmagjord kokosmjölk

4

God..tja förmiddag kanske?

Här kommer dagens snabba middagstips. En kycklinggryta med thaismak som kan varieras åt alla håll.

I denna användes kokosmjölk som jag har haft svårt för i perioder, men just nu är väldigt förtjust i. Tänk på att alltid skaka den ordentligt eftersom den lätt skiktar sig, framförallt de lättare varianterna som innehåller så mycket vatten. Lättvarianterna smakar inte heller lika mycket kokos, om man vill mildra smaken lite. Sen finns även kokosgrädde som i stort sett är  samma produkt som kokosmjölk, fast fetare, sötare och tjockare i konsistensen, mer kokos och mindre vatten med andra ord. Den används främst i desserter och kanske mest i drinkar.

Den vätska som finns inne i kokosnöten har faktiskt inget med kokosmjölk att göra utan mjölken framställs av fruktköttet och vatten. Man kan även göra egen kokosmjölk om man vill, även en bra sätt att använda den där rivna kokosen som legat i skåpet lite väl länge. Om ni får kokosmjölk över så häll över det i en burk/flaska med lock så står den sig i 4-5 dagar i kylen, eller så fryser ni in den.

 Egen kokosmjölk 

  1. häll ihop ½ liter kokhett vatten och en påse (150-200g) torkad kokos.
  2. Låt svälla några minuter och när det sedan svalnat pressa ur vätskan genom en sil. Ger ca 3-4 dl kokosmjölk.

2

Thaikyckling ca 4 port

  • 500 g svenska kycklingfiléer
  • sesamolja
  • vitlök
  • chili i någon form, här var det ½ spansk peppar
  • 1-2 msk röd currypasta
  • 2 morötter, skivade
  • 1 broccolistånd, i bitar
  • kryddor, här var det koriander men testa gärna med exempelvis thaibasilika
  • zest och juice från 1 lime
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • en skvätt soja
  • lite honung
  • 2 dl kokosmjölk (kolla mer tips nedan)
  • salt och peppar
  • ev. vatten om man tycker att den är för tjock, eller ännu mer vatten om man vill göra soppa av det.

Servera med valfritt tillbehör, här var det med sallad och brytbröd

Så här:

  1. Skär kycklingfilén i skivor. Om det finns tid så låt den marinera lite i olja, salt, peppar, kryddor, vitlök och currypasta.
  2. Stek kycklingen ihop med vitlök, chili och currypasta i sesamolja i en bra panna.
  3. Tillsätt honung, lime, buljong, soya och kokosmjölk. Låt koka några minuter (ber0ende på hur stora kycklingbitar det är, men tills kycklingen är klar)
  4. Låt broccoli och morot bara koka med någon minut på slutet så att de fortfarande har spänst kvar.
  5. Avsluta med att blanda ner mer färska kryddor.

5

Tips:

  • Vill man inte ha kokosmjölk så kör på grädde, cremé fraiche eller lite mer buljong.
  • Vill man ha den där simmiga konsistensen utan att tillsätta massa socker så är det bra att reda av med maizena.
  • Vill man tillsätta socker så pröva med nyponsoppa.
  • Vill man göra barnen glada så ersätt chilin med ½-1 dl jordnötssmör.
  • Vill man variera smaken mer så är några tips riven ingefära, limeblad, citrongräs, böngroddar och att botanisera loss på grönsaksavdelningen i en asiatisk livsmedelsbutik.
  • Vill man inte ha kyckling så byt ut mot svamp, biff, tofu, färs, bönor, falukorv, bacon, tofu..

6

  • Sista tipset, som jag pratat om mycket tidigare, är att påbörja morgondagens middag redan nu. När ni ändå har dragit fram alla grönsaker och kryddor så kan ni lika gärna hacka upp lite extra. Och om man inte alls vet vad man är sugen på dagen efter, så ta i alla fall tillvara på sådant som ni vet bara kommer bli gammalt i kylen. Som här hackades resten av den spanska pepparen, finriven vitlök, finriven ingefära, sesamolja, salt, peppar och lite soja samman för att bli en marinad till något. Kanske en sallad, bönor eller mer kyckling. Vad det än blir så är det skönt att ha tagit de första besluten mot nästa middag.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Tack för den absolut bästa matbloggen!
    Du gör mitt matliv så mycket roliga och enklare. Nu glänser jag i köket:)))

    Från en som förr inte vågade eller ville testa något alls.